Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SIF-legendaren var äldste allsvenska fotbollsspelaren

Under torsdagen begravs Egon Sundberg, en legendar i Sandvikens IF.
Han var när han somnade in i början av september, 104 år gammal, den äldste levande tidigare allsvenske fotbollsspelaren i Sverige.

Ockelbokillen Egon hade egentligen framför allt en musikalisk ådra, och spelade piano och sökte till och med till Musikaliska akademin i Stockholm.

Men där kom han inte in, utan började i stället spela i både en egen och andra orkestrar runt om i länet och när han inte gjorde det extraknäckade han som stumfilmsmusiker på olika biografer.

Idrott, det var inte den stora grejen. Även om han spelade fotboll, och även friidrottade.

Förrän han flyttade till Sandviken och kontaktades av Sandvikens IF:s lagledare Johan Kling som undrade om Egon ville testa med laget i en träningsmatch borta mot Hällefors?

Jodå, problemet var bara att tåget fick kl sju på morgonen – men Egon fixade spelningen med sin egen dansorkester kvällen före och kom med taxi till tåget.

Sedan blev det spel i allsvenskan, parallellt med jobbet som fixades på Jernverkets kontor medan pianospelandet tydligen tonades ned även om pianot alltid fanns välstämt hemma.

Men i allsvenskan spelade Egon tillsammans med dåtidens stora, som VM-spelaren Gösta Dunker, Bertil Ericsson, den som kallades Danskdödaren efter en landskamp, och Edvin "Hinden" Bergström.

Egon spelade 103 allsvenska matcher för Sandvikens IF från 1934 och in på 40-talet fram till 1942, och gjorde 22 mål.

Han var med under de år då Sandvikens IF blev fyra–trea–fyra 1935–1937.

Just året när SIF blev trea vilket är den bästa placeringen någonsin spelade man en match mot AIK inför 9 400 åskådare på Norra ip.

Till slut tröttnade Egon på fotbollen, men gjorde några inhopp och avgjorde bland annat en match mot Malmö FF.

Han var, 104 år gammal, den äldste då levande allsvenske fotbollsspelaren när han avled den 4 september efter en tids sjukdom. Han bodde annars hemma i sin egen lägenhet med hjälp av hemtjänst in i det sista. Han blev änkeman 1984, och efterlämnade dotter med man, två barnbarn och två barnbarnsbarn.