Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sif satsar på kvinnolöner II

Löneskillnaderna mellan könen ska bort. Det är tjänstemannafacket Sifs huvudkrav inför nästa års löneförhandlingar.
Det är ett helt år kvar till nästa stora lönerörelse. Men redan nu försöker Sif dra igång hela medlemskåren på drygt 300 000 yrkesverksamma till allmän diskussion.
De osakliga löneskillnaderna mellan könen och kompetensutveckling står på förbundsledningens prioriteringslista. Sen ska medlemmarna komma med sina krav.
Enligt förbundets lönestatistik skiljer det 4 800 kronor i medellön mellan männen och kvinnorna. Om statistiken rensas från det faktum att män och kvinnor generellt har olika arbetsuppgifter återstår en "oförklarad" löneskillnad på knappt 2 200 kronor till männens fördel.
Fullständigt oacceptabelt, säger förbundsordförande Mari-Ann Krantz.
Det stora problemet och en förklaring till att inget händer ligger bland annat i att männen då måste stå tillbaka:
Ska någon ha mer måste någon få mindre, säger Krantz.
Enligt Sifs statistik börjar kvinnorna att släpa efter i 30-årsåldern, det vill säga i barnafödande ålder. En förklaring är att när lönepotterna fördelas får kvinnorna generellt sett mindre, enligt Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt.
Både frågan om kvinnolöner och kompetensutveckling finns inskrivet i det förra treåriga avtalet med arbetsgivarna. Men inget har hänt, enligt Krantz som är självkritisk.
Vi har inte lyckats på de områdena.
Hur stora lönelyft Sif kommer att kräva för hela kollektivet är för tidigt att säga, bland annat på grund av det osäkra världsläget. Sif anser att löneökningstakten bör ligga i nivå med övriga EU:
Det vore fel att i det här läget gissa var vi bör hamna, säger Krantz.