Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Signalkräftorna dröjer i Storsjön

SANDVIKEN
Det dröjer innan en utplantering av signalkräftor är möjlig i Storsjön. Trots att Fiskeriverket gett länsstyrelsen rätt till en utplantering. Eftersom ärendet kan överklagas vidare kan länsstyrelsen inte påbörja en utplantering och den kan tidigast bli nästa år.

I våras gav länsstyrelsen klartecken för en utplantering av signalkräftor i Storsjön. Orsaken är att det naturliga beståndet av flodkräfta i stort är borta på grund av kräftpest. Dessutom finns redan mindre bestånd av signalkräfta. Det gjorde att länsstyrelsen gick förbi förbudet att plantera in signalkräfta i vatten norr om Dalälven.
Beslutet överklagades av en privatperson till Fiskeriverket, som är tillsynsmyndighet. Fiskeriverket ger nu länsstyrelsen rätt då privatpersonen inte är att anse som sakägare och därför saknar rätt att överklaga länsstyrelsens beslut. Ändå måste utplanteringen skjutas på framtiden då ärendet kan överklagas vidare.
- Vi vet ju inte om beslutet överklagas, men måste alltså vänta och då blir det för kallt i vattnet i höst och även svårt att få kräftor till utsättning, säger Christer Öhrn vid länsstyrelsen.
Skulle en fortsatt överklagan ge ett nej till utplantering av signalkräftor i Storsjön, dröjer det många år innan nuvarande bestånd vuxit till ett antal som medger fiske. Både för att kräftorna sprids långsamt i sjön och att det är förbjudet att flytta signalkräftor mellan olika delar av sjön.
ULF GRANSTRÖM