Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Silvanum

Annons
Kungsbäcksvägen, intill Strömdalenskraftstation, invigt 1961 av kung Gustav VI Adolf som ett av Europasstörsta skogsmuseer. Till invigningen hade Bo Linde komponerat ett musikstycke för träinstrument.
Länsjägmästaren Eric Persson verkade föratt en av skogsvårdsstyrelsens främsta uppgifter skullevara undervisning om skogsvård och -bruk och upplysningtill allmänheten om skogsnäringens betydelse. En stiftelsebildades 1956 av skogsvårdsstyrelsen, Gävle stad ochGävleborgs läns landsting för att uppföraoch driva skogsinstitutionen Silvanum. Sven Wranérfick i uppdrag att rita byggnaden och professornErik Herlöw från Danmark gjorde grundläggandeskissprojekt. Eric Persson deltog hela tiden intensivt i arbetetmen avled i mars 1961, bara tre månader innan invigningen.
Byggnadsmaterialet associerar till skogen och dess näringarmed träspån på väggarna, träkubb pågårdsplanen och slaggsten i grund och trädgårdsmur.Silvanum blev rikscentrum för skogsinformation och har fastautställningar som visar historiskt och modernt skogsbruk.
1971 startade den årliga utställningen Trätäljareoch 1981 hobbyutställningar. Här hålls slöjdmässoroch svamputställningar. Till Silvanum, det latinska ordetför skogen, hör även en skogsbotanisk anläggning,arboretum, i Valls hage intill Tolvfors.
Arne Hedling var under många år Silvanums chef.Han efterträddes av Jarl Holmström. Larsson, S,med flera: Skogsmuseet Silvanum 1961-1986.