Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Silvanum flyttar till Ockelbo i oktober

GÄVLEDen 18 augusti stänger Silvanum och i oktober rullar flyttlasset mot Ockelbo.

Annons
Nedläggningshotet ska vändas till omstart. Skogsmuseet ska bli ett besöksmål för framförallt barn och unga, i samarbete med Wij trädgårdar.
Men än saknas pengar.

- Det blir en helt ny satsning och nya idéer, säger David Torung, chef för museet.
Innan Silvanum lämnar Gävle för gott håller muséet tillfälligt öppet för de årliga svamp- och slöjdevenemangen i september.

Gefle Dagblad har tidigare i vår berättat om flyttplanerna, som nu alltså blir av.
En enig styrelse fattade beslutet. Ordförande Sainy Wesslund, s, tror på många besökare och samarbetet med Wij trädgårdar.

- Det blir inte det gamla Silvanum som flyttar. Skulle vi vara kvar i de gamla lokalerna går pengarna bara till hyran, säger hon.

Tillgång till kapital
Enligt David Torung har det avgörande varit att stadgarna ändrats så att Silvanum har tillgång till sitt bundna kapital och därför kan betala hyra för sina nuvarande lokaler, en miljon kronor om året. Kontraktet med Brynäs Byggnads AB gäller till 2004.

- Men vi önskar det upphävt den sista september, säger David Torung och berättar att det finns tankar om högskolan som efterträdare.

Tommy Berger, s, ordförande i Brynäs Byggnads AB, säger att man inte aktivt letar ny hyresgäst innan Silvanum har flyttat ut, men att intresserade hört av sig.

- Jag tror inte att det blir jättesvårt att hitta en hyresgäst när det väl blir tomt.
I Ockelbo håller Silvanum på att förhandla med Stora Enso om att köpa en trösklada med tillhörande tomt intill Wij valsverk. David Torung räknar med att det kommer att ta två-tre år att bygga upp museet. Under tiden kommer de att vara med i andra sammanhang.

Tar med utställning
- Den nya utställningen om Skogens historia kommer vi att ta med till Ockelbo. Tanken är att sätta upp den i mässen på Wij säteri, säger David Torung.

När det nya Silvanum är klart kommer det att bli färre traditionella utställningar. I stället ska museet satsa på att visa ny design och nya produkter på temat trä och på aktiviteter och upplevelser för unga.

- Vi vill skapa intresse för det som är spännande i skogen och naturen.

Silvanum kommer att fortsätta som en egen stiftelse, men planerar för samarbete med Wij trädgårdar, bland annat med en gemensam entré. David Torung tror på Ockelbo och Wij som ett framtida besöksmål och säger att det är bra att vara med från början.

Anställda följer med
Hur det blir för de nio som arbetar på Silvanum är inte klart ännu, men de flesta kommer att kunna följa med säger David Torung.

Silvanum har tidigare haft problem med ekonomin sedan skogsvårdsstyrelsen drog sig ur och stiftarna landstinget och Gävle kommun dragit ned på anslagen. Och framtidsplanerna i Ockelbo är ännu inte finansierade.

David Torung säger att han hoppas att stiftarna, som är positiva till planerna, står kvar, men några besked om pengar har han inte fått ännu.
Skogsindustrin har uttalat intresse för omstarten och Silvanum tittar på om fonder, stiftelser och EU kan gå in med pengar. Vad händer då om pengarna uteblir?

- Risken finns alltid. Men stannar vi i Gävle vet vi att vi skulle vara döda om ett par år, säger David Torung.

ANNA BAGGE