Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Silvanum på väg mot ny adress

GÄVLEI morgon slår skogsmuseet Silvanum igen portarna efter 41 år i Gävle.

Annons
På måndag börjar flytten som ska ge museet nytt liv i Ockelbo.
-Det är naturligtvis dubbla känslor, men vi ser fram emot Ockelbo. Där jobbar ju hela orten för det här projektet, säger chefen David Torung.
Projektet han avser är området kring Wij trädgårdar, där Silvanum kommer att bli en del.
Tröskladan vid Wij valsverk och en större markyta i området har skänkts till Silvanum av Stora Enso. Här ska verksamheten få en ny hemstad, och förhoppningsvis locka en ny publik.
-Vi kommer att satsa mycket på barn och ungdom. Intresset för skog och natur har ju minskat och skogsbolagen har uttryckt sitt intresse för våran verksamhet. Silvanums uppgift är ju att väcka och vidga intresset för skogsbruk, säger David Torung.

Mindre personal
Det innebär att stora delar av det nuvarande Silvanum inte får följa med till Ockelbo. Den nya inriktningen innebär mer aktiviteter och mindre skärmväggar. Och mindre personal.
-Sex stycken kommer att följa med till Ockelbo. Tre har blivit uppsagda av en eller annan anledning, säger David Torung.
En av dem är receptionisten Lisbeth Wallberg. Men hon är inte särskilt upprörd över att behöva sluta.
- För det första så behövs jag inte längre, och så tycker jag att det är för långt att åka till Ockelbo. Jag har varit här så länge, började i maj 1981, så det är kanske bra att göra något annat, säger hon.
Men ett tag får hon finna sig i att pendla till Ockelbo. Hon kommer att hjälpa till under flytten tillsammans med den övriga personalen.

Igång igen 2005
När den är klar blir det tre kontorister och tre snickare som blir kvar. Fler behövs inte förrän verksamheten sätter i gång på allvar igen, enligt planerna sker det år 2005.
Annat var det när Lisbeth Wallberg började.
-När jag började här var vi 20 personer. Då var jag i verkstaden och byggde modeller, minns hon.
På så vis kan hennes arbete bli odödligt, för enligt David Torung ska alla modeller få följa med till Ockelbo från funkishuset på Kungsbäcksvägen.
Kvar blir fyra väggar framför en kubblagd gård. Och mycket minnen.
Men David Torung blickar hellre framåt än blir sentimental.
-Det här är bara ett hus. Silvanum lever vidare, säger han.



Ny målgrupp. Alexander Engwall, nio år, från Strömsbro provsitter skogstraktorstolen på Silvanum. Han är urtypen för museets nya målgrupp. Unga killar som ska lockas att bli skogsarbetare.
- Jag kollar på saker och provsitter traktorstolen, den är kul för man kan röra på spakarna. Och så lyssnar jag på fåglarna, säger han.