Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Silvia är expert på blodsocker

Birgit Johansson är diabetiker och en av motståndarna till ett förbud mot kamphundar. Utan sin Amstaff, Silvia, skulle hon inte i tid veta när blodsockret sjunker. – Silvia ger sig inte förrän värdet stabiliserat sig, säger hon.

I sex år har Birgit Johansson haft en hund av rasen Amstaff. Idag har hon svårt att klara sig utan hundens hjälp.

– Jag har haft hund sedan jag var 13 år, men ingen har kunnat känna av mina insulinkänningar som Silvia, säger hon

På golvet under bordet ligger Silvia lugnt och vilar. Hunden hör till en av de 13 raser som är förbjudna i Danmark, närmare bestämt American staffordshire terrier, även kallad Amstaff. En hundras som härstammar från pitbullterriern men slutade delta i hundkamperna redan under 40-talet.

Amstaffens temperament har mildrats under de 70 åren som rasen varit självständig. Idag är den en utpräglad familje- och utställningshund, enligt SKK, Svenska Kennelklubben.

– Hon har aldrig varit aggressiv mot någon, för mig vore det en stor förlust att inte få ha henne, säger hon.

Birgit Johansson förklarar hur Silvia känner på sig och säger till henne när insulinnivån är på väg att sjunka.

– När vi är ute på promenad kan hon stanna upp och vägra gå förrän jag vänder hem och återställer insulinnivån. Själv känner jag inte av när nivån sjunkit förrän det är försent, säger hon.

Den senaste veckan har frågan om ett förbud mot så kallade kamphundar väckt stor debatt i medier. Bakgrunden är förbudet mot vissa hundraser, som den 1 juli infördes i Danmark. Frågan engagerar och väcker känslor hos såväl hundägare som andra människor.

”När vi är ute på promenad kan hon stanna upp och vägra gå förrän jag vänder hem och återställer insulinnivån. ”