Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simpel historia men välgjord matinéfilm

Hoyt Yeatman har tidigare ägnat sig åt att skapa diverse specialeffekter i storfilmer som ”E.T.”, ”Blade Runner”, ”The Rock” och ”Con Air”, men ”G-Force” är hans eldprov. Efter drygt 30 år i branschen regidebuterar han här med en actionrulle där ett gäng marsvin får spela hjälterollerna.

Jag misstänker att demonproducenten Jerry Bruckheimer har dreglat vid blotta åsynen av manuset, och mycket riktigt har det här blivit en riktig (matiné)hit på hemmaplan. Vilket är fullt förståeligt. Det här är liksom filmös som fungerar precis som vilken fartfylld äventyrsfilm som helst. Konceptet hade fungerat lika bra om gnagarna bytts ut mot Nicholas Cage, Will Smith Uma Thurman och ytterligare några mänskliga filmstjärnor istället.

Historien är förstås enkel, men inte mycket enklare än vad som skådats i många skapelser i samma genre där människorna styr skeendet. För historien om en ond företagsmagnat med en utstuderad agenda för att ta över världen går förstås alltid att återvinna en gång till.

Fast glöm det där med eventuella nyanser. Vi talar ju trots allt om en Bruckheimerproduktion, och i egenskap av en sådan lever den upp till alla förväntningar man kan tänkas ha. G-Force är således såväl högljudd och uppskruvad som slickat actionladdad så det både räcker och blir över, och det är precis så det ska vara. Synd bara att dialogen och de humoristiska inslagen verkar ha hamnat på undantag i hastigheten. Vid sidan om de välgorda actionsekvenserna ter sig lustigheterna oftast mest bara pliktskyldiga.