Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Singelklubb värvar Gävlebor

En skilsmässa för 20 år sedan blev startskottet för singelföreningen New Friends. Claes Hedberg startade verksamheten och i går var han i Gävle för att värva nya medlemmar.
– Jag vill att folk ska komma ut och mötas.

Han var själv vilsen efter sin egen skilsmässa och insåg efter ett tag att det viktiga var inte att jaga efter en ny partner utan att verkligen lära känna andra människor. Därför startade han New Friends, inte som en datingförening, utan just som en vänförening för singlar.

– Jag trodde att det kanske skulle bli 500 medlemmar, säger Claes Hedberg.

Men intresset var långt större än han hade räknat med och ganska snart var han tvungen att sluta sitt jobb för att arbeta med föreningen. Nu har cirka 30 000 personer varit medlemmar och verksamheten finns på ett 30-tal orter.

Lokalt ordnas fester eller utflykter för medlemmarna och föreningen arrangerar också egna resor för medlemmarna.

Tyngdpunkten ligger inte på att medlemmarna ska hitta en partner, men visst händer det att medlemmar fattar tycke för varandra. Då brukar det också sluta med att båda lämnar föreningen, för enligt Claes Hedberg är det en sammanslutning för singlar.

På 20 år har det hunnit hända en del och enligt Claes Hedberg är det vanligare i dag att den som vill lämna singellivet fokuserar mer på utseende och ålder än på någonting annat. Det har blivit speciellt tydligt i och med alla kontaktsajter på nätet. I föreningen handlar det framför allt om att bygga relationer och få medlemmarna att må bättre.

Och kontaktförmedling har blivit en industri, med starka ekonomiska intressen. Själv säger sig Claes Hedberg vara nöjd med en lön på 25 000 kronor i månaden för att driva verksamheten. Allt överskott går till Rädda Barnen.

På mötet i Gävle i går kom ett 50-tal personer och många var intresserade av att gå med som medlemmar. Nya medlemmar har också strömmat till i Söderhamn och Hudiksvall.