Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sisselas dagar är inte räknade

Onekligen en något skrämmande titel på Sissela Kyles hyllade show, som hon nu far land och rike runt med. Har hon, som ofta kallas för Sveriges roligaste kvinna, blivit allvarlig eller rentav hotfull?

– Inte alls. Egentligen handlar det om livslust, en parodi-revy-monolog där publiken får möta olika människor och händelser som jag stött på under mitt liv. Många gubbar och gummor, unga som gamla, blir det, förklarar Sissela inför sin första föreställning någonsin i Gävle.

På tiden att det nu blir av och kvällens show följs av två stycken till i morgon. Rusningen efter biljetter – extraföreställningar har satts in på åtskilliga ställen under turnén – bekräftar bara hennes popularitet.

– Visst har jag varit i er stad, men bara privat för att hälsa på kompisar. Nu ska det bli kul att få jobba där också, säger hon.

En annan liten koppling till Gävle stavas Yusuf Islam, han som en gång i tiden gick under namnet Cat Stevens och var en mäkta populär popartist med en rad hitlåtar. Han bodde under en tid under sin ungdom i Gävle.

– Vi är sysslingar och håller faktiskt kontakten, berättar Sissela.

Idén till föreställningen ”Dina dagar är räknade” fick hon i samband med en 50-årskris hon genomgick för tre-fyra år sen och sorgen efter sin far Per Gunnar Kyle som avled under samma period.

– Det var en jobbig tid, men när jag väl kom igenom så fick den här showen, som jag skrev ihop med Calle Norlén och tog regi av Hollywood-aktuelle Tomas Alfredson, bli ett avstamp. Trodde den skulle hålla i 20 inför premiären 2008 på Rival i Stockholm, men nu är jag uppe i 118 föreställningar om jag räknat rätt. och det fortsätter ju ett tag till i och med pågående turnén.

Musik ingår också, ett stycke av Abba-Benny och ett av Salem Al Fakirs bror Sami, som även är med på scenen och spelar bastuba.

För sin parodiska revy/monolog belönades Sissela med Guldmasken, privatteatrarnas egen ”Oscarsgala”, faktiskt henne femte i raden. En Guldmask fick hon även för sin roll som Lina Lamont i musikalen ”Singing In The Rain” på Oscarsteatern. Där spelade hon mot bland andra Hanna Lindblad, femman i Melodifestivalen i Sandviken, som även hon fick en Guldmask.

– Jag höll verkligen tummarna för Hanna i lördags, en underbart trevlig tjej och duktig artist, tycker Sissela. Vi hade verkligen roligt tillsammans. Att jag hoppade av musikalen berodde helt enkelt på att jag ville jobba med den här egna föreställningen.

Inte nog med detta, hon är för närvarande aktuell även på SVT med serien ”Sissela och dödssynderna”, eller som hon själv kallar det: ”En tant som talar”. Hon skriver just nu på det åttonde och sista programmet, som torde bli en summering av hela kardemumman.

– Avslöjar inget, tittarna får själva se vad det blir, säger hon hemlighetsfullt.

Du har en oändlig meritlista som skådespelare inom teatern, på bio och tv och har dessutom varit programledare för Guldbagge- och Gaygalan – så handen på hjärtat, vad är det roligaste du gjort?

– Oj, svårt att välja ut något eftersom det rör sig om så många olika typer av roller. Men ”Onkel Vanja” på Boulevardteatern och tiden med R.E.A.-gänget på Hamburger Börs (2000-2002) ligger högt upp på min favoritlista.

Varför är Göteborg humorns

huvudstad i Sverige?

– Det måste bero på traditionen och klimatet för att skoja med ord och dra vitsar. Bland kollegor som jag håller högt kan jag nämna Maria Lundkvist, Babben Larsson och Ulla Skoog, men min största favorit heter Anna Blomberg (från bl a ”Kvarteret Skatan” och senaste julkalendern). En fantastiskt kul tjej!

Det är Sissela Kyle också. Minst sagt.