Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista arbetspasset med brandkåren

På tisdagen gjorde många sitt sista pass på brandkåren i Skutskär. Heltidstjänsterna försvinner, och kvar blir endast deltidsarbetare. GD träffade styrkeledaren Jonas Asplund, som arbetat på brandstationen i över tio år.

- Det känns bra att inga av de heltidsanställda blir arbetslösa, säger han.
Det är stora lokaler brandkåren i Skutskär har i sitt förfogande. Ett rejält garage med ett par brandbilar, ett omklädningsrum, ett gym och ett vardagsrum med kök och tv. Men från och med onsdag klockan åtta på morgonen kommer stationen i regel att stå tom. Då ersätts heltidsbrandmännen av drygt 20 deltidare, som i grupper turas om att vara jourhavande från hemmet.
- Det är ett bra gäng som kommer in. Jag känner några av de då de bor i Skutskär. Samtidigt kommer utryckningstiden att försämras med det här upplägget. Från cirka 90 sekunder till närmare 5 minuter, säger Jonas Asplund.
Går det att leva endast på deltidslönen?
- Nej, de flesta har en ordinarie arbetsplats. Jourpengen som brandman blir mest ett tillskott. Det bygger på ett intresse för arbetet, och att man har ett visst sätt att leva med tider och så.
De nya ska utöver brandutbildning även kunna enklare sjukvård, och samtliga går en kurs hos Räddningstjänsten. Det är nödvändigt då en del av utryckningarna mer liknar ambulansarbete och handlar om att få skadade personer till sjukhus på ett snabbt och säkert sätt.
De dryga tio heltidsanställda brandmännen har placerats ut på andra stationer runt om i Gävleborg. För Jonas Asplund stundar jobb på Sandvikens brandstation.

Max Schüllerqvist