Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista körkvällen

ÖSTERFÄRNEBODen första körövningen i Kyrkskolan hade Börje Larsson redan den 1 augusti 1961. I dag håller han tillsammans med hustrun Inger sin sista föreställning med hembygdskören i Koversta Gammelby under Koverstaveckans allsångskväll.

Annons
Den riktiga avslutningskonserten gick redan i slutet av juni då hela familjen med barn och barnbarn var samlad och spelade och sjöng tillsamman. Ingen av de båda tror att de helt ska släppa musiken och sången, men det blir åtminstone en time-out under några månader.

Ett sätt att leva
- Musiken har för oss blivit ett sätt att leva och vi har också haft förmånen att våra barn och barnbarn fortsatt med musik och sång, säger de båda.
Börje Larsson kom som skolkantor till Österfärnebo, ett jobb som innebar musik i skolan på en hel tjänst och sedan kantor i kyrkan på en tredjedels tjänst. Det blev både långa dagar och många helger som han fick offra för sitt intresse, och de medger att det varit lite slitigt ibland.
- Vi har bara haft en ledig jul genom alla åren och två lediga midsomrar, säger de.
Däremot har de kunnat unna sig ledigt över nyår och många år har resväskan varit packad direkt efter julottan då resan gått till varmare trakter. Många år blev det Spanien där sonen Mats jobbade i 20 år. Dottern Åsa fanns också en period i Spanien och i forna Jugoslavien, men i dag bor båda barnen i Sverige.
Vid sidan om jobbbet gav Börje pianolektioner åt som mest 30 elever. Inger har också haft förmånen att få se många duktiga Färneboungdomar utbildas på Kulturskolan.
Det har gjort att många duktiga musiker fostrats i bygden, ungdomar som nu kommer hem och spelar under de mycket uppskattade "Musik i sommarkväll", som ordnas i kyrkan.
De drygt 40 åren som kantor och musikledare har gjort att Börje Larsson blivit en välkänd person i bygden. Lite skämtsamt säger han också att han varit med om att begrava en hel generation Färnebobor.
Har beräknar att han spelar på drygt 1 600 begravningar och i dag bor i socknen just 1 600 personer.

Kantorsdotter
Fram till 1986 var det Börje som var ledare för körerna, men då tog Inger över och som mest har det funnits fyra körer i gång. I dag är det flickkören och kyrkokören som är aktiva.
- Eftersom jag är kantorsdotter så har jag inte vetat av något annat än musik och sång, men mitt intresse väcktes först på allvar under tonåren, säger Inger Larsson.
Innan hon blev körledare sjöng hon i Cantiamo i Sandviken, En tjejgrupp som utvidgades med fyra killar och bytte namn till Sandvikens Vokalensemble.
Nu blir Börje Larsson pensionär på riktigt och han hoppas få många timmar i sommarstugan vid Dalälven.
Inger Larsson däremot har några år kvar som lärare, men tycker att det känns rätt att de båda samtidigt hoppar av musik och körarbetet. Då blir de lediga och kan bestämma bättre över sin tid.
- Nu ska vi njuta av samvaron med barn och barnbarn, säger de.
Vid kvällens allsång i Koversta har de också kunnat locka två duktiga gästsolister, Mattias Windemo på gitarr och Göran Persson, dragspel.
ULF GRANSTRÖM