Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista krönikan – nu är det slut

/
  • Lyckliga gatan lever vidare. Här har Jögga samlat ihop Linggatans profiler. Från vänster Jögga själv, Viola

Annons

Jag har haft ett litet helsike de senaste veckorna. Skrivbord, lådor och bokhyllor ska rensas från diverse papper, negativ, bilder, tidningar, kaffemuggar, rensa mailen, lortiga skedar med mera. Hittade också ett kuvert med rikskuponger som gått ut i datum, men jag får nya.

I dag ska sista finputsningen göras och sedan lämnar jag in nyckeln för gott. Hur det känns? Jo tack, bara bra. Väckarklockan den behöver jag inte mer.

Pucken Perssons dator har redan kallnat. Tillsammans har vi 80 år i GD:s och AB:s tjänst.

Nu har Pucken och jag en idé. Gävle tidningar har en loge på Läkerol Arena och där har hittills ingen journalist satt sin fot.

Nu är det väl på tiden att den trenden bryts. Pucken och jag ser fram emot en myskväll och vi kan säkert berätta en och annan historia för övriga gäster. Så nu är det bara för chefen Pär Fagerström att skicka inbjudningskort till Pucken och mig.

Kommunens miljöchef är så miljömedveten att han åker tåg till arbetet.

Därför ser han inte alla skrotbilar som placerats här och där på centrala platser. En gammal vit Golf har stått utan däck och krossade rutor intill Preem på Gävlevägen i månader. En skrotbil står vid trafikplatsen mellan Sandviken och Kungsgården.

Hur många fler skrotbilar som står uppställda kan jag inte räkna till. Men miljöchef Stenegard – agera nu!

Sandviken Energi har krossat min förhoppning att få skriva om den nyplanerade korsningen Gävlevägen och Högbovägen.

Här händer ingenting.

Trafiksituationen i rondellen vid Maxi är mer kaotisk än någonsin. I julas tvingades bilförare bryta mot lagen och köra förbjuden gata för att komma hem åtminstone till julafton. Bilkön var 300 meter lång för att komma ut på Gävlevägen.

Så här ska vi inte ha det.

Tänk till och gör rätt för era löner som vi skattebetalare står för.

Det har ploppat rejält i min mejlkorg de senaste veckorna. Många läsare har tackat för mina krönikor och skrivit att de kommer att sakna dem. Jag har inte besvarat alla mejl, men här får ni ett gemensamt tack.Och min nya mejladress är saik.bandy@gmail.com.

Det har i alla fall varit jätteroligt med alla mail.

Jag har en intressant lista framför mig. Det är Sandvikens polisområde 1995 och då fanns det 103 poliser och sju med lönebidrag.

I dag är styrkan reducerad till 20 personer. Det här är en gallring som bonden och jag aldrig skulle göra i skogen. Då skulle det bli för glest mellan stammarna.

Men inom polisen är inget omöjligt. Då fanns det 20 poliser i akuttjänst för att hålla ordning på buset i Sandviken och Hofors. Med så få poliser är det inte konstigt att lastmaskiner använder övergångsställen när de ska ta sig fram.

Kanalgränd har redan blivit omdöpt. Alla som kommer västerifrån på Barrsätragatan ser den höga ställningen där de olika företagen som byggt första etappen finns med. Men överst har någon lustigkurre klättrat upp och tagit bort K i Kanalgränd. Så kan det gå.

Vårt underbara ärtsoppegäng har funnit nya vägar i vår gemenskap. I onsdags drog tio av oss till Åland på en blixtvisit. Bussen gick 7.25 från Resecentrum och en timme senare lämnade vi Gävle Bro. Det tog fyra timmar att komma till Kapellskär och det är tur att vi har uppfinningsrika kompisar så tiden gick fort. Så här roligt har vi väl inte haft sen Kölhuse brann i början av 50-talet.

Några skära valar såg vi aldrig trots att vi drack ubåt, starköl där ett glas med Jägermeister sänkts ner.

Nu har vi börjat planera för nya resor. Men mer vill jag inte berätta i nuläget. Förresten, när jag tog en runda i taxfree stannade en äldre gentleman upp, tittade länge på mig och sa: Vad ska vi läsa i GD på fredagarna i fortsättningen?

Sånt värmer.

Låt Mikael Rosén bygga sin stugby vid Hedåsen och försök få lite liv i det totalt avsomnade området.

Sluta prata om strandskydd och annat tok när kommunen bryter mot det stup i kvarten. Ta bara ”Legoland” på andra sidan 272-an. Där gick det bra att bygga 20 villor när några potentater fick strandtomt. Var fanns strandskyddet då?

Det behövs stugbyar av det här slaget för att Göransson Arena ska kunna fungera. Så stoppa inte privatsatsningar utan försök hjälpa till i stället.

Samma sak med Tryckerimuseumet Rosenlöfs och Flottningsmuseumet. Släng dit de pengar som behövs och se till att stiftelserna har idérika personer som kan få snurr på verksamheten.

Fick presentkort till Grythyttans gästgiveri i pensionspresent av företaget. Har varit där och kan konstatera att maten var lysande, men rummen och frukosten är klasserna bättre på Brukshotellet i Högbo.

– Det här har du planerat perfekt, sa äldste sonen och log.

När jag i dag åker hem är hustrun och yngsta barnbarnet i Egypten. Vakthunden och jag får sova hur länge som helst och gå i säng när vi vill. Så får vi leva i veckorna två och det känns skönt.

Samtidigt sitter den ekonomiske rådgivaren på någon alptopp och dricker juice tillsammans med en fastighetsmäklare.

Frågan är vilken som först gör sig illa. Familjefadern eller festprissen?

Så nu gott folk ska jag leva på er ungdomar. Sandviks aktieutdelningar ska väl också ge några kronor. Så nu har jag sparat det här jobbet och avslutningsvis vill jag tacka er läsare att ni har stått ut med mig i tolv år. Nu kan närmsten, nästnärmsten och de andra utsatta pusta ut för min dator har tystnat och börjar också kallna.

Ha det bra gott folk.

Mer läsning

Annons