Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista kullen "gamla" lärare

GÄVLE I går tog Eva Österdahl sin examen och kan nu presentera sig som lärare.
- Det känns underbart att äntligen vara klar, säger hon.

Eva Österdahl är också en av de sista studenterna som tar examen på den gamla lärarutbildningen.
De är 22 studenter som läst samma inriktning, grundskollärare för årskurs 1-7 i matematik och naturorienterande ämnen. Eva berättar att många av dem redan har arbeten på gång. Men långt ifrån alla. För egen del är hon hoppfull.
- Ja med 99 procents säkerhet får jag nog arbete på Sörgärdets skola i Älvkarleby, säger hon.

Hon får inte någon egen klass, men hon ska i så fall vara resurslärare i flera klasser i olika ämnen. Och hon tycker det ska bli roligt. Dessutom innebär det att hon inte behöver flytta, eftersom hon bor i Skutskär och nu bara får en dryg mil till arbetet.
Hur det i framtiden kommer att bli när studenterna från den förnyade lärarutbildningen blir färdiga, törs hon inte sia om.
- Ärligt talat vet jag inte så mycket om vad det kan innebära, säger hon.
Det som skiljer grundskollärarprogrammet som Eva Österdahl läst från den förnyade lärarutbildningen är bland annat att de olika lärarutbildningarna varit mer separerade från varandra tidigare. I den förnyade lärarutbildningen, som funnits sedan 2001, är grundtanken att alla studenter ska läsa ett gemensamt block på 60 poäng, oavsett om de ska bli förskollärare, grundskollärare eller gymnasielärare.

Karin Forslund