Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista sommaren för båten?

Säsongens första båt till Limön avgick i går morse.
En säsong som blir den sista om politikerna klubbar igenom förslaget att lägga ner trafiken dit.
– Det skulle innebära en katastrof för de stugägare som inte har egen båt, säger Kicki Jansson, sommargäst på ön sedan 1973.

Annons

När sommarens första båt avgår till Limön i strålande solsken har 61 personer klivit ombord. Bland dem finns Peder Hedin som med sonen Viggo åker över för att hälsa på föräldrarna som bor i stuga på ön. Han tar båten tre-fyra gånger per år och har hört talas om att rutten kanske läggs ner nästa sommar.

– En katastrof för de många äldre som bor på ön och inte har egna båtar. För min egen del kan jag ta mig dit i egen båt, säger han.

Nere i kajutan sitter Kicki Jansson med dottern Sofie och barnbarnet Tuva. Kicki bor på ön och har varit där varje sommar sedan 1973.

– Min dotter är uppvuxen på ön. Hon var sju dagar gammal när hon åkte med oss ut första gången. På den tiden sov vi i tält, berättar hon.

Dottern Sofie, som nu blivit äldre och fått egna barn, är mycket kritisk till förslaget att lägga ner båttrafiken. Hon tror att det skulle innebära slutet på familjens årliga vistelser på ön.

– Min mamma har fått en stroke och kan inte åka dit i vanlig båt. Vi kan heller inte ta med barn och barnvagn i liten båt. Och när vi storhandlar brukar vi alltid ta den här båten med alla varor, säger hon och berättar att hon åker över så fort hon får ledigt från jobbet en längre tid.

– Kommunen räknar med att spara en halv miljon om båten tas bort. Men det är ingenting jämfört med vad mycket annat kostar, säger hennes mamma Kicki.

Ombord är framförallt Sten Wahlström, kapten och den som fört över båten i 20 års tid. Han är säker på att politikerna inte klubbar igenom ett beslut om nedläggning.

– Glöm det, så där har de sagt inför varje upphandling, det är bara ett utspel.

Men vad skulle hända om turen läggs ner?

– Inte vet jag, då får väl stugägarna cykla dit, turismen kommer i varje fall att ta slut, säger han.