Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista sommaren för Villa Sjötorp?

Är det här sista sommaren för Villa Sjötorp?

Annons

Sedan i höstas har en arbetsgrupp med representanter för Bygg & Miljö, Tekniska kontoret, hamnen och länsstyrelsen utrett vad som ska ske med den gamla sommarvillan på Norrlandet.

Nu är utredningen klar och i dagarna lämnas den över till politikerna i MMP, mark- miljö- och planberedningen som får ta ställning till tre alternativ.

Ska Villa Sjötorp rivas, som hamnen vill? Ska den bevaras och bli byggnadsminne, som man förslog 2002? Eller kan huset flyttas?

Utredningen tar inte ställning för något av alternativen, säger planarkitekt Sten Hammar som lett lokaliseringsutredningen.

– Vi lämnar frågan helt öppen. Alla tre alternativen är möjliga, säger han.

Att frågan om Villa Sjötorps framtid nu blivit akut beror på att Gävle hamn vill bygga ut järnvägsspåren vid sitt nya stuffningsmagasin. Med 200 meter räls bakom magasinet skulle spåret hamna ända framme vid Villa Sjötorps farstukvist.

Hamnen vill därför att den gamla sommarvillan rivs så snart som möjligt.

Utredningen kommer nu att skickas ut på samråd under en månad. Beslutet om Villa Sjötorps framtid kan därefter tas i höst.