Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista striden om fisket?

Regeringen lämnar ännu dörren på glänt för fortsatt strömmingsfiske på ostkusten.

Glesbygdsminister Eskil Erlandsson säger till GD att han vill bevara folkhälsan – och traditionen att äta surströmming.

– Det är väl en balansgång nu, säger Lasse Berglund, stridbar fiskare i Gävle.

Lasse Berglund tillhör en minskande skara fiskare. En skara som finns på ostkusten och har ganska små båtar, som de kör i kustnära vatten.

Lasse Berglund har utkämpat andra strider, som han förlorat. Tvisten med Fiskeriverket för några år sedan om tonhandeln, systemet med att betala avgifter för att kunna ha en större båt, gick inte hans väg. Förlusten blev kostsam och innebar bland annat en tids fiskeförbud.

Ändå har han lyckats fortsätta fram till i dag och samtidigt varit med och bevarat två traditioner. Den ena som handlar som Gävle som maritim stad, med både fiskare längs med kusten och sjömän på handelsfartyg. Och den andra som handlar om fisken vi gärna äter i Gävle, strömmingen, som tyvärr har förhöjda halter av miljögiftet dioxin i sig.

Samma dioxin som kan bli den sista spiken i kistan för de omkring 40 återstående licensierade fiskarna i Gävleborg.

– Det är obegripligt. Att de kommer just nu, säger Lasse Berglund och skrattar litet klentroget.

Han syftar på att halterna av dioxin och PCB i strömmingen och de andra feta fiskarna i Östersjön har minskat kraftigt sedan 1990-talet men att Livsmedelsverket ändå väljer den här tidpunkten att vända sig mot strömmingsfisket och förespråka att undantaget tas bort.

I ett läge när konsumtionen minskat till bara en liten del av vad som drogs upp ur havet när fisket var som mest intensivt:

– Förr togs det 45 000 ton strömming på ostkusten. Tänk på all fisk som gick rakt ner i käften. Nu är det 100 ton. Det finns ingen logik, säger Lasse Berglund.

Livsmedelsverket vill frångå sin praktik med kostråd. Myndigheten tycker inte att råden ”når fram”.

Fiskeriverket vill däremot att undantaget för de feta arterna i Östersjön ska förlängas. Man pekar också på att yrkesfiskarna på ostkusten skulle få svårt att ”ställa om”. I klartext att det saknas andra, kommersiellt gångbara arter att dra upp.

Mittemellan de två myndigheterna sitter regeringen i kläm. EU skulle godkänna ett önskemål om fortsatt undantag från gränsvärdet på dioxin. EU röstar om saken den 8 april och tiden håller på att rinna ut.

– Jag är mån om att vi hittar en väg för att tillgodose såväl folkhälsan som vår tradition av att äta surströmming när vi tar beslut om den här frågan, säger ansvarige ministern, Eskil Erlandssson, C, till GD.

Lasse Berglund, och de av hans kolleger som finns kvar, kan bara vänta.

– Det är väl en svår balansgång nu, säger han om regeringen och beslutet den ska fatta inom kort.