Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista striden om vindkraftverken

Med röstsiffrorna 33-32 godkände kommunfullmäktige i Gävle till sist mångmiljonköpet av vindkraftverken från krisande Samkraft. Men inte utan debatt:
– Ett oansvarigt vågspel för skattebetalarnas pengar, sa oppositionspolitikern Jan-Eric Andersson, KD.

Annons

LÄS ÄVEN: Sandviken nöjt efter Samkraftbeslut – slipper borga för tio miljoners lån.

Några tomma stolar var det inte tal om när kommunfullmäktiges 65 politiker på onsdagen fick avbryta semestern för det extrainsatta mötet i stadshuset.

På dagordningen stod frågan om det kommunägda bolaget Gävle Energi ska få köpa de tio vindkraftverken i det konkursmässiga bolaget Samkraft för 189 miljoner kronor och därigenom befria övriga 17 delägare i Mellansverige från deras borgensåtaganden. Gävle Energi tar alltså över alla skulder och Gävle kommun slipper själv en borgensförlust.

Under debatten dribblades det friskt med värderingsscenarion, kalkylräntor, avkastningskrav och elprisets utveckling.

– Du går in i en bilaffär, det står att bilen kostar 100 000 kronor, men ni är uppenbarligen beredda att betala 200 000 kronor, sa oppositionspolitikern Lars Beckman, M.

– Vem har sagt att vi betalar ett överpris? Tror ni som är emot det här att Gävle Energi med dess kompetenta personal skulle vilja betala ett överpris? Det är fullständigt befängt! sa Inger Schörling, MP.

Både Lars Beckman, M, och Patrik Stenvard, M, sa sig ha varit i kontakt med andra som velat köpa Samkrafts vindkraftverk, men till ett lägre pris än vad Gävle Energi erbjudit. FP:s kommunalråd i opposition, Helene Åkerlind, spann vidare på det

– Jag är grundlurad, liksom hela fullmäktige. Jag har gång på gång frågat om det finns andra köpare. De är noll har ni svarat, sa hon och vände sig till de styrande partierna S, V och MP.

– Det kanske blir så när man är emot en fråga att man känner sig lurad lite med flit. Det har funnits gott om tillfällen att ställa frågor i kommunstyrelsen, sa kommunalrådet Jörgen Edsvik, S, och tillade ironiskt:

– När dagen är slut kanske vi har en hel kö här ute på gatan som vill köpa vindkraftverken.

Daniel Kvarnlöf, M, menade att ingen tycks veta säkert vad vindkraftverken är värda och att det då är bättre att avstå.

– Det är i alla fall ingen affär som jag skulle göra för mina pengar. Det är något som en börshaj eller ett riskkapitalbolag skulle göra, sa han.

Men Gävle Energis styrelseordförande Per Johansson, S, kallade debatten virrig. Han utgår från vad som står i papperen, sa han.

– Jag litar på ekonomerna i Gävle Energi som har tagit fram underlaget. Det är ett förklarande, bra underlag.

Miljöpartiets kommunalråd Roger Persson efterlyste en mer principiell debatt kring om det är bra eller dåligt att kommunen satsar på vindkraft.

– Det blir märkligt om vi ska sitta här och göra vår egen riskanalys av ett bolag, sa han och menade att det är Gävle Energis uppgift

Erik Holmestig, C, höll med:

– Debatten har hamnat på en väldigt detaljerad nivå, den hade passat bättre på ett seminarium på handelshögskolan.

Richard Carlsson, kommunalråd i opposition för SD:

– Att spekulera med upp emot 200 miljoner i något som inte tillhör kärnverksamheterna i en kommun tycker jag inte vi ska göra.

Omröstningen slutade 33-32. De styrande partierna S, V och MP fick stöd av oppositionspartiet C för att genomföra affären, medan M, FP, KD och SD var emot.

LÄS MER:

Miljonbeslut i dag – på hemligt underlag

Nytt beslut om Samkraft

Värdering av vindkraftverk hålls hemlig

Semestern kan fälla vindkraftaffären

Samkraft ledde till oenigt fullmäktige

Kritiken mot Samkraftaffären tilltar

Priset för vindkraften: 200 miljoner kronor

Så vill Gävle rädda Samkraft – går in med miljoner

Vindrekord för Samkraft

Samkraft blöder ekonomiskt

Annons