Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista versen för bokbussen

GÄVLE På fredag gör den ljusblå bussen sin sista tur.
- Det är trist. Vi möter många ledsna människor, säger Margareta Hagman, bibliotekarie och praktiskt ansvarig för bokbussen.

Annons
Bokbussen har funnits i Gävle sedan 1965, men en skral budget gör att det inte längre finns pengar till att låta den rulla vidare. Hädanefter får de som lånat sina böcker på bussen vända sig till närmaste filial. För många kommer det att innebära långa resvägar.
Anna Göransson i Kubbo har i mer än 30 år lånat tio böcker i snitt då bussen kommit. För henne blir det en stor förändring eftersom Stadsbiblioteket blir det närmaste ställe där hon kan låna böcker i framtiden. Det blir besvärligt och hon tycker också det känns sorgligt.
- Jag kommer att sakna alla bibliotekarier och de som kört bussen genom åren, säger hon.

Nio bibliotekarier har turats om att åka med på turerna, och än är det inte bestämt vad de ska göra i stället. Ingen kommer att bli avskedad, men kommer någon att sluta handlar det i så fall om naturlig avgång, berättar Margareta Hagman. Hon har haft halva sin tjänst på bokbussen och är en av de som ännu inte vet hur arbetsdagarna kommer att se ut hädanefter.
Bussen har varit med i tolv år. Den ska säljas, helst till ett bibliotek som kommer att använda den till liknande verksamhet som i dag. Spekulanter finns redan men det blir inte klart med försäljningen förrän i början av nästa år.
Kommunens barn tillhör den grupp som kanske förlorar mest på att den ljusblå bussen inte längre kommer att dyka upp. 60 procent av utlåningen har skett till dem och det är 14 skolor och 25 dagis som regelbundet besökts.
Skolbarnen kommer att ha tillgång till böcker via skolbiblioteken, men förskolebarnen kommer att få sämre möjligheter till boklån, berättar Irene Eriksson som är verksamhetsansvarig vid barnbiblioteket på stadsbiblioteket. Man utreder nu hur förskolebarnen i framtiden ska få tillgång till böcker, och boklådor kan vara ett sätt.
När bussen kommit har den spelat en jingel med "här kommer Pippi Långstrump" för att meddela sin ankomst.
- Det blir en ny generation som inte får höra den, säger Margareta Hagman.
Karin Forslund