Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sitt fint på gammalt porslin

Lennart Berg har två passioner. Han är lika intresserad av teknik som av byggnadsvård och i en begagnad toalettstol fann han den ultimata kombinationen.

Somrarna brukar han och Ann-Marie tillbringa i ett 1800-talshus i Hälsingland. Ibland när de är lediga åker de på loppisar och det var tack vare dem som han började med sin annorlunda samling.

– Ann-Marie brukar leta efter hushållsporslin och efter ett tag tänkte jag att jag också ville handla, säger Lennart. Jag ramlade över lite sanitetsporslin och på den vägen har det fortsatt.

På en semester i Sollefteå hittade han en stadig IDO-stol från 30-talet som han bara måste få med sig hem. Den baxade han in bland packningen i bilen och körde med hela vägen till Gävle. ”Hittar jag en till nu får du ha den i knät”, skojade Lennart med Ann-Marie under resan.

Han lärde sig att renovera toalettstolar och handfat och nu säljer han gammalt sanitetsporslin i original till människor som vill återställa sina gårdar. Vad han vet är han ensam i Sverige om sin nisch.

Det var två faktorer som bidrog till att verksamheten blev på allvar. Lennart hade jobbat som vvs-konsult i många år och märkte att det fanns en efterfrågan av sanitetsporslin i gammal stil. Först öppnade han en nätbutik där han sålde nytillverkat gods i gammal stil. Vid samma tid var Gysinges Centrum för byggnadsvård i sin linda och där sökte man en samarbetspartner i vvs-frågor. Lennart fick uppdraget och tack vare sitt intresse kunde han dessutom erbjuda renoverade pjäser i original.

– Delar av mitt sortiment finns ”live” på kundtoaletterna i Gysinge och hos Barrolin i Torsåker, berättar han. Där kan man se hur det ser ut i miljö.

Sedan dess har efterfrågan fortsatt att öka. Nu har han kunder från Jokkmokk i norr till Malmö i söder och även utomlands. Därför ser han sällan var produkterna hamnar. Han har alltid varit intresserad av teknik, särskilt industrihistoria och gillar det här med moderna funktioner i produkter från förr. Allra helst i kombination med en skön design.

Alla som frågar efter produkterna är oerhört engagerade människor. De som väljer att sätta in gamla originaldelar och är beredda att åka genom hela landet har en stor kärlek till gamla hus. En dag kom en sjöman som hade gått iland och köpt sig ett hus på Åland. Han bjöd Lennart att komma och hälsa på och nu har han sett hur det blev på plats.

Själv bor han i en äldre parvilla i Villastan och håller till med sin verksamhet i källaren. Bastun har blivit lagerrum och sittbänkarna är förvandlade till tvättställshyllor med långa rader av gamla tvättfat. En verkstad finns det också där han renoverar och putsar upp detaljerna. På arbetsbordet ligger en gammal radiatorventil från 40-talet i glänsande mässing.

– Såna här kastar man i dag men jag tänker prova och se om det kan finnas något intresse. De ser hemska ut när de kommer, men jag har hittat ett medel för rostborttagning på bilar som funkar bra.

Ett tvättställ har lavoarkranar med porslinsknoppar och flera små hål i ett mönster där vattnet ska rinna ut om det stiger för högt. Nyligen sålde han ett ännu tjusigare hörntvättställ som lär ha kommit från en operasångare på Östermalm. Om sanitetsporslin blir matt i ytan brukar vanligt flytande kalkosan kunna göra susen. När det gäller badkar finns det remaljeringfirmor som kan byta ytskick. Man ska vara försiktig när man polerar sitt porslin och inte använda scotchbrite, eftersom repor inte är bra. Det är vanligt att gamla handfat har skrapmärken av metall, från spännet på ett skärp eller kanske från knappar. För det finns en speciell typ av suddgummi som fyller i.

Lennart har jobbat länge i vvs-branschen och träffar rörfolk dagligen. För vanliga rörfirmor är det för kostsamt att renovera. Det tråkiga är att gamla kunskaper försvinner när de som var aktiva under 40- och 50-talet går bort. Reservdelar finns att få tag i, om inte i original så i alla fall utbytesdelar. Mitt på golvet står en nyfixad toalettstol som också kommer från 30-talet. Den är knubbig i formen och har en svart spolknopp på sidan som en snygg detalj.

– En riktig praktpjäs! säger Lennart. Tänk att den här gamla stolen har en helt ny spolanordning och ny flottör i tanken. Fast den är 70 år fungerar den perfekt och glasyren är som i nyskick.

Lennart pekar på märkningen i locket till tanken som han också tycker är snygg. Det står IDO ingjutet som en relief i porslinet. Gamla toalettstolar har en enkel konstruktion som de flesta kan reparera själva om de går sönder. Om man tittar ner i en tank ser man hur grejerna fungerar. Så är det inte med nytillverkade stolar och till importerade kan det vara svårt att få tag i reservdelar. Inkråmet i en gammal stol består av två komponenter. Flottörventilen som släpper in vatten och utloppsventilen som släpper ut.

– Snålspolning finns förstås inte på de gamla stolarna, men det beror på hur man lägger värdet, säger Lennart. Det går att bygga ut volymen i en tank så att den spolar mindre per gång. Men det är inte alla som vill ha snålspolande. Alla rörsystem är inte byggda för det och det bli lättare stopp i avloppet.

Lennart driver sin renoveringsfirma som en sidoverksamhet och på somrarna tar han fram en särskilt märkvärdig firmabil. En Morris Minor Van från 1960. Med samma egenskaper som gamla toaletter. Enkel men funktionell teknik i kombination med en överlägsen design.