Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Situationen för HBTQ-personer behöver stärkas

Gävle behöver ta ett fortsatt krafttag mot det hedersrelaterade våldet och uppmärksamma HBTQ-personers situation ännu mer, skriver Alliansens kommunalråd

Gävle ska kännetecknas av en trygghet som alla kan lita på, oavsett vem man är och vem man älskar

Pridefestivalen firas numera på många platser, och den här veckan firas den absolut första i Gävle någonsin. Detta ser vi i Alliansen Gävle stolt och glatt på. För oss representerar denna festival både öppenhet och rätten att få leva med vem man vill.

Trots att vi kommit långt i både Gävle och Sverige kan inte alla visa sin kärlek öppet. Attacken mot klubben Pulse i Orlando, där 49 personer dödades, påminde oss om att vi inte kan ta Pridefestivalens budskap för givet. Att stå upp för varje individs frihet känns viktigare än på länge. Men det ska inte bara ske under en festival i Gävle – utan varje dag, överallt och året runt. Det är därför väldigt viktigt att vi både värnar öppenhet och försvarar den, och att vi helt enkelt står upp för alla människors rättigheter när dessa utmanas.

Sverige sjunker nu i den internationella organisationen ILGA:s (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) index över HBTQ-personers rättigheter i Europa. HBTQ-personer, framför allt de som är unga, har en större psykiska ohälsa och självmordstalen är högre.

Ingen ska tvivla på att Alliansen Gävle ser detta och är beredda att göra något åt det. Gävle behöver en trygghet som inte sviker någon. Situationen för HBTQ-personer behöver därför stärkas och strategier bör synas. Ingen ska mötas av ett bristande bemötande inom våra verksamheter på grund av sexuell läggning.

Vi anser att lagen om hatbrott behöver reformeras. Det här är en nationell fråga, men könsuttryck och könsidentitet bör uttryckligen omfattas av hatbrottslagstiftningen. Även lagen om hets mot folkgrupp behöver uppdateras.

I dag utsätts dessutom alltför många unga HBTQ-personer för våld och förtryck för att upprätthålla vad deras familj och släkt ser som heder. Men det har inte med heder att göra att begränsa sina egna familjemedlemmar och ta ifrån dem rätten till sitt eget liv. Gävle behöver ta ett fortsatt krafttag mot det hedersrelaterade våldet och uppmärksamma HBTQ-personers situation ännu mer.

I det fortsatta arbetet bör också HBTQ-personers hälsa, förutsättningarna för mer öppna arbetsplatser, ett stärkt HBTQ-perspektiv inom civilsamhället och föreningslivet samt att motverka våld i nära relationer särskilt prioriteras.

Mycket finns givetvis att göra, men målet är att Gävle ska kännetecknas av en trygghet som alla kan lita på, oavsett vem man är och vem man älskar. Alliansen Gävle arbetar för allas trygghet, en trygghet där ingen ska behöva lämnas utanför.

Alliansen Gävles kommunalråd

Inger KällgrenSawela (M)

Helene Åkerlind (L)

Ann-Helene Persson (C)

Jan Myléus (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel