Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Siw vårdade sin man till slutet

GÄVLE
Allt fler lever även den sista tiden hemma. Vården flyttar från sjukhus hem till lägenheter, villor och äldreboenden.

Annons
En utveckling som innebär förändringar för alla.
Den sjuke kan få större inflytande över sin situation.
De anhörigas roll växer.
Vårdbiträden och undersköterskor inom hemtjänst och på äldreboenden och distriktssköterskor får nya arbetsuppgifter.
I några artiklar berättar de om sin vardag. Det här är den tredje och sista artikeln. De två tidigare har varit införda 14 och 18 juli.v
- Sorgen har jag inte kvar, men saknaden. 45 år är 45 år.
Det är Siw Lindströms första sommar sedan hennes man Per-Erik avled i september i fjol hemma i deras hus i Bomhus.
- Jag ville att han skulle ha det bra, få vara hemma så länge som möjligt.
Då hade de tillsammans klarat av att forma om livet efter först en bypassoperation, sedan ett amputerat ben, en stroke och lungcancerbeskedet.
- Visst var det jobbigt, det ser man efteråt, säger Siw Lindström som i efterhand kan undra hur hon klarade av det.

Amputerade benet
Hennes man blev förtidspensionär för drygt 25 år sedan efter att ha opererat ett deformerat blodkärl i hjärnan. I samband med ett akut aortabråck för några år sedan blev vänster ben utan blod och han fick amputera foten och sedan benet vid knäet. Han fick protes så småningom och de kände att de föll in i vardagslunken igen. Siw Lindström bestämde sig för att pensionera sig vid 63 så att de skulle hinna göra saker som att resa tillsammans.
- Jag slutade den första januari 2000. Den första februari fick han stroke.
Höger sida blev förlamad. De fick försöka fundera ut hur de skulle kunna göra det de brukade, men på ett annorlunda sätt. Anhörigcentrum och strokeföreningen, där hon nu är ordförande, blev andningshål för båda.

Viktiga samtal
Där träffade de andra i samma situation och fick känna att de inte var ensamma. Samtalen var viktiga för Siw Lindström, liksom anhörigstödjarna som kunde komma hem om hon behövde gå ut några timmar. Per-Erik Lindström kunde i strokeföreningens orkestercirkel fortsätta med sitt musikintresse.
I fjol midsommar fick de veta att han hade lungcancer.
- Vi skickades mellan olika avdelningar. Jag kände mig väldigt otrygg. Hur illa det än är vill jag veta sanningen.
En intensiv tid som började med kaos efter beskedet och slutade i frid två och en halv månad senare när hennes man gick bort. Hon upplever att hon sörjde färdigt under sjukdomstiden.
- En vecka innan han dog hade vi pratat igenom allt. Det fanns inget som jag inte hade pratat om. Det var väldigt skönt. Vi har alltid kunnat prata om allting och det gjorde vi.

Teamet ett stöd
Barnen fanns hela tiden med som stöd. Den sista tiden också palliativa teamet som Siw Lindström upplevde som en stor trygghet. Hon kunde lita på att de svarade när hon ringde och kom om det behövdes.
Hemtjänsthjälp tackade de däremot nej till. De ville leva som vanligt så långt det gick. Siw Lindström förklarar att hon hellre vände sin man själv om natten med hjälp av ett glatt draglakan än stod bredvid och tittade på när nattpatrullen gjorde det. Eftersom hennes man inte var sjuk länge räckte krafterna, något hon är glad för.

Levde i nuet
För att orka koncentrerade de sig på nuet. Men det hände att hon släppte lös tankarna och oron på kvällen när hon var ensam uppe och tillät sig att känna sig ledsen.
Pudeln Winnie ligger ihopkrupen i mattes knä i skuggan under parasollet. Siw Lindström berättar att hon har börjat ta itu med huset. Hon har fått uppleva att det ligger något i begreppet sorgeår. Att finna sig tillrätta på egen hand, både praktiskt och själsligt, utan sin livskamrat tar tid.
Kontakten med dem hon lärde känna tillsammans med Per-Erik under hans sjukdomstid fortsätter. Hon arbetar som frivillig på Anhörigcenters villa Milbo.
- Jag har ju en viss erfarenhet. Det är inte så farligt som de tror. Det går alltid att fixa och det finns hjälp.

ANNA BAGGE

Fotnot
Den som stannar hemma från jobbet för att vårda en svårt sjuk anhörig eller vän kan få närståendepenning från försäkringskassan.
Läkarintyg krävs och ersättningen betalas ut som mest i 60 dagar.