Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SJ varslar 200 anställda

Tvåhundra SJ-anställda varslas om uppsägning. Enligt företaget beror det på den rådande lågkonjunkturen: Färre väljer att resa med tåg och avregleringen av regionaltrafiken tvingar SJ att spara.

Annons

Därför ska företaget minska kostnaderna med 15 procent under perioden 2009–2010, motsvarande 650 miljoner kronor.
– Varslen är spridda över hela landet och över alla verksamheter. På huvudkontoret, i administrationen och bland teknikerna, säger Ulf Wallin, biträdande presschef på SJ till TT.
Syd- och Västsverige kommer att drabbas något hårdare av varslen.
– Det beror på att vi förlorade Öresundstrafiken tidigare i år och att vi inte har lagt något anbud på Västtrafiken. Därför kommer vi att ha övertalig personal där, säger Ulf Wallin.
Under tisdagseftermiddagen har SJ skickat brev till arbetsförmedlingens huvudkontor i Östersund med uppgifter om varslen. De kommer i sin tur meddela de lokala kontoren. Antalet berörda är fortfarande en grov uppskattning – exakt hur många anställda det kommer att röra sig om vet SJ inte förrän de lokala förhandlingarna med fackföreningarna är klara.
– Vår målsättning är att så få som möjligt ska sägas upp. Vi kommer också att erbjuda de äldre att gå tidigare i pension mot en viss summa pengar, säger Ulf Wallin.
Beslut om uppsägningar kommer att tas i september.