Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SJ varslar 200 anställda

Tvåhundra SJ-anställda varslas om uppsägning. Enligt företaget beror det på den rådande lågkonjunkturen: Färre väljer att resa med tåg och avregleringen av regionaltrafiken tvingar SJ att spara.

Därför ska företaget minska kostnaderna med 15 procent under perioden 2009–2010, motsvarande 650 miljoner kronor.
– Varslen är spridda över hela landet och över alla verksamheter. På huvudkontoret, i administrationen och bland teknikerna, säger Ulf Wallin, biträdande presschef på SJ till TT.
Syd- och Västsverige kommer att drabbas något hårdare av varslen.
– Det beror på att vi förlorade Öresundstrafiken tidigare i år och att vi inte har lagt något anbud på Västtrafiken. Därför kommer vi att ha övertalig personal där, säger Ulf Wallin.
Under tisdagseftermiddagen har SJ skickat brev till arbetsförmedlingens huvudkontor i Östersund med uppgifter om varslen. De kommer i sin tur meddela de lokala kontoren. Antalet berörda är fortfarande en grov uppskattning – exakt hur många anställda det kommer att röra sig om vet SJ inte förrän de lokala förhandlingarna med fackföreningarna är klara.
– Vår målsättning är att så få som möjligt ska sägas upp. Vi kommer också att erbjuda de äldre att gå tidigare i pension mot en viss summa pengar, säger Ulf Wallin.
Beslut om uppsägningar kommer att tas i september.