Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självklara van Gogh

Från slutet av april till slutet av september kan vi se Vincent van Goghs landskapsmålningar på Konstmuseet i Basel, en alldeles enastående utställning. Han fick ju inte vidare värst med tröst själv, van Gogh, men vi som sett hans bilder har soldränkts även i hällande regn när vi kikat på reproduktioner av hans vetefält, hans solrosor, hans gyllene virvlande penseldrag. Inom den föreställande konsten känns han så ny, fortfarande banbrytande och direkt. Rakt in i åskådaren går dessa vansinnigt självklara målningar.

Basel är för tillfället inne i en van Gogh-hype. Banker trycker särskilda bankomatkort med hans målningar reproducerade. Folk går omkring med väskor fyllda med solrosor och andra motiv av konstnären vars öde slutade så trist med ett skott för skallen.

Konstmuseet i Basel har arbetat i åratal med att få låna original från hela världen och resultatet är värt ett besök. Ja, folk åker ju på fotbollsresor, så varför inte ta sig till schweiziska Basel, promenera i de medeltida kvarteren längs Rehn, ta en fika på Café Spitz, handla gruyère på torget vid det magnifika röda Rådhuset från 1501 och bada i van Goghs måleri.

På köpet får man sig till livs flera av hans samtida konstnärers historier och landskapsbilder: Cézanne, Gauguin, Monet, Renoir, Pissaro och andra.