Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självklart ska Ernst vara med

Ernst Kirchsteiger är numer ett lika givet inslag i sommartablån som ”Allsång på Skansen”.

För andra året i rad med start i kväll visas serien ”Sommar med Ernst” i TV 4 med programledaren alla har en åsikt om.

– Jag utstrålar lycka och det provocerar, säger han.

I årets säsong besöker filmteamet fyra olika platser från Gotland till Dalarna och rustar upp allt från sjöbodar till utedass och lagar mat. Nytt för i år är att två program vigs åt varje plats.

Först ut är att renovera ett brygghus vid en före detta fyrplats på ön Garpen i Kalmarsund. Ernst Kirchsteiger har själv sista ordet i val av inspelningsplats.

– Jag måste känna en inspiration och energi på platsen. Det är nästa lite ”Arkiv X”-varning för när jag kommer ut till platserna startar en film i mitt huvud där jag ser hur vi skulle kunna göra och det färdiga resultatet. Men jag är inte perfektionist utan gillar skevheter och viss fulhet. Om det är för perfekt får man teflonögon. Man läser av det man ser men det väcker inga frågor, säger programledaren, inredaren och kocken Ernst Kirchsteiger.

Ernst Kirchsteiger lämnade SVT och ”Sommartorpet” för konkurrentkanalen och för att leda auktionsprogrammet ”Första, andra, tredje!” 2007. Sedan kom ”Sommar med Ernst” och tittarna följde efter. I år har SVT lagt ned hans gamla program.

– Det är tråkigt ändå. Det är min lilla bebis på ett sätt, som jag var med och formade. Jag tror att det absolut finns plats för båda och att det kommer nästa år. Men jag skulle inte gå tillbaka, säger han.

För många tittare har Ernst Kirchsteiger gett sinnlighet och bara fötter ett ansikte och hans uttalanden är så målande att de hamnat på tändsticksaskar. Och han blev kallad sympatisk så många gånger att han till slut slog upp ordet för att se dess exakta innebörd.

Ernst vet vad han förväntas leverera och kämpar mot att inte ge en regisserad bild av sig själv.

– Det är en kamp man har. Man har 15 sekunder på sig och då det lätt att glida in och spela sig själv. Men jag försöker att hålla emot och bara vara här och nu. Jag har ju inga skrivna manus, utan det bara kommer, säger han.

För andra väcker samma helylle-image irritation. Filip Hammar och Fredrik Wikingsson skildrade det ironiskt i ”Boston tea party”, där konstnären Ernst Billgren fick demonstrera hur han ville döda sin namne.

Att bli parodierad ser Kirchsteiger som ett kvitto på framgång och en komplimang. Men han vet att hans framtoning väcker dubbla känslor.

– Jag tror att jag utstrålar lycka, för jag är en väldigt lycklig människa. Jag har ordnat det så bra för mig med familjen, kärleken, barnen och hemmet. På något sätt kan det provocera att man utstrålar lycka, och det är tråkigt, säger Ernst Kirchsteiger.

– Men jag har också har brutit en del gränser. Jag är två meter lång, har grävlingsfrisyr, pratar mjukvara, pratar om textilier och blommor och står för det. Det är nog provcerande, säger han.

I höst väntar två bokprojekt och en formgiven linje. Ernst Kirchsteiger tror och hoppas på en tredje säsong.

– Nu har vi satt något i sjön som börjar glida ut på ett fint sätt, säger han.