Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självmord Lex Maria-amält

Annons

Primärvården har anmält till Socialstyrelsen att en kvinna tagit sitt liv trots att hon vårdades på sin hälsocentral i Gävle. Kvinnan har under flera år haft regelbunden kontakt med bland andra familjeläkaren och det psykosociala teamet, extra mycket den senaste tiden. Knappt två veckor efter att hon senast hade kontakt med hälsocentralen tog hon sitt liv, något som kom helt oväntat för hälsocentralen.

Primärvårdens chefsläkare kan i efterhand inte se att de skulle ha kunnat agera annorlunda, något Socialstyrelsen nu ska granska enligt Lex Maria.

Hittills i år har landstinget Gävleborg anmält att 15 människor som haft kontakt med vården den senaste månaden tagit sitt liv. Alla gånger det händer anmäls till Socialstyrelsen, vare sig landstingen tycker sig ha brustit i vården eller inte.