Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självutnämndaproffstyckare ”vet” bäst

Björn Brink,

Centerpartiet, förargar sig över spetsiga ledarkommentarer angående landstingspolitikernas sätt att ta ansvar för landstingets ekonomi...

Det är en spännande och omtumlande värld vi lever i just nu. Att nästan dagligen få veta vad som skall göras inom Landstinget Gävleborg, framförallt få veta vad som inte skall göras. Flera ledarskribenter överträffar sig själva i att misskreditera de politiska partier som efter en lång och osäker tid kliver fram för att bilda en majoritet. I en tid när de ekonomiska förutsättningarna mer eller mindre dagligen försämras.

Hälso- och sjukvården innehåller knappast den enkla verksamhet som dessa proffstyckare framställer det som. Det handlar framförallt inte om beslutsvånda, det handlar om att göra rätt. Beslut som är ogenomtänkta, inte har sina konsekvenser helt genomlysta – sådana beslut kan sprida otrygghet och tvivel på vårt innehåll och det vill vi i Centerpartiet råda bot på.

Efter en härdsmälta i alla partier har nu en kraftfull majoritet bildats.

Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har arbetat fram en stabil överenskommelse mandatperioden ut. Vi tre partier delar nu lika på makten och ingen är stödparti åt någon, vi är jämbördiga parter och det känns för alla parter rätt och riktigt. En egoistisk partipolitik har kastats åt sidan för en mer pragmatisk hållning, det finns nu en majoritet som vågar, kan, vill ta nödvändiga beslut och som ständigt har individen, patienten i centrum.

Det kommer att bli en hel del tuffa beslut. Det är vi helt klara över. Viktigt är att länsinnevånarna och inte minst de som arbetar i verkligheten också blir fullt involverade i den utveckling som Hälso- sjukvården går till mötes. Beslut skall tas tillsammans, i samförstånd och vara begripliga.

Den världsomfattande finansiella krisen och lågkonjunkturen som är av en omfattning som är att jämföra med 1930-talets krisår, ska hanteras. Starkt fallande inkomster i landstingskassan gör stora hål i budget. Här krävs ansvarstagande utöver det vanliga.

Resurser inom specialistsjukvården kommer att behöva samordnas till färre utbudsorter. Basen kommer alltid att vara den nära vården. Alltid med individen i centrum och att hela Gävleborg skall leva. Nu är det på allvar och borde vara det också för ledarsidornas proffstyckare. Men det kanske är att begära för mycket!

Under mandatperioden har det varit en mycket knapp majoritet som styrt landstinget. Men nu är i vart fall den ovissheten borta. Centerpartiet har önskat att fler borgerliga partier tagit sitt ansvar i den svåra situationen som uppstod men så blev det nu inte. Nu väljer övriga Allians partier att sitta på läktaren och vara åskådare i stället, oansvarigt tycker vi.

Sveriges 21 landsting och 290 kommuner, har samtliga stora hinder att ta sig igenom. För att kunna ro framåt fordras det många vid årorna. Eftertanken har kanske också gett de övriga partierna insikten att rå oppositionspolitik, för att sätta käppar i hjulen, inte är den bästa medicinen för länsinnevånarna.

Vår strategi är att bygga framtiden på samarbete. Tillsammans med alla som har önskan och viljan att utveckla hälso- och sjukvården – med patienten i centrum. Det politiska innehållet är mycket mer angeläget än att populistiskt kastas ut till att behaga vissa ledarskribenters spetsigheter.

Centerpartiet

Svar direkt: Nå, men så ut med språket då. Vilka av landstingsdirektör Svante Lönnbarks sparförslag är så kontroversiella att allmänheten, era väljare, inte ska få ta del av dem?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel