Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöbergs Konditori

Norra Rådmansgatan 10, startades 1871 av en konditor vid namn Pettersson. Rörelsen övertogs 1879 av Gustaf Sjöberg, som 1914 köpte hela fastigheten där den var inrymd.
Huset, som med tiden kom att kallas Sjöbergska fastigheten, hade från början prytts med träskulpturer föreställande bland andra Oscar I, men träet murknade och skulpturerna togs bort i samband med att byggnaden renoverades på 1920-talet. Sedan försäkringsbolaget Thule 1956 köpt fastigheten (liksom Meethska fastigheten i samma kvarter), rivit husen och byggt nytt på de båda tomterna fick konditoriet lokaler i nybygget, som då kallades Thulehuset. Adressen blev då Norra Rådmansgatan 8.
Bengt Sjöberg, född 1899, började i yrket 1916 och övertog 1930 firman efter sin mor Maria. Hon hade drivit företaget sedan maken Gustaf Sjöbergs död 1917.
Bengt Sjöberg blev mästare 1943. Han efterträddes i sin tur av sin brorson Hans. Verksamheten upphörde senare.