Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjömanskyrkan

vid Centralplan hotades på 1970-talet av rivning då centrumtangerande trafikleder skulle byggas runt staden och Murénleden enligt planerna skulle byggas ut till dubbla filer i vardera riktningen. Efter en kampanj med namninsamling i Gefle Dagblad räddades byggnaden - som dock även senare kom i farozonen på grund av dåliga grundförhållanden. Men Sjömanskyrkan står kvar, och där har på senare år Musikhuset, med verksamhet för ungdomar, och Ankaret, verksamhetslokaler för ABF, etablerats. Byggnaden har fått grundförstärkningar och fasaden rengjordes 1993-1994.
Sjömanskyrkan byggdes efter ritningar av E.A. Hedin på den plats en gång Norra Varvet legat och invigdes 1891 till kyrkolokal för Gävle Evangeliska Lutherska missionsförening, Evangeliska Fosterlandsstiftelsen. Stilen är nygotisk och huvudfasaden mot Centralplan har ett rosettfönster. Byggnaden består av två huskroppar ställda i vinkel mot varandra. Den del som ligger utefter Muréngatan byggdes för församlingsverksamhet. Vid en ombyggnad 1937 flyttades kyrksalen en trappa upp och bottenvåningen inreddes till lokal för Stadsbiblioteket.
I huskroppen längs Gavleån inreddes bostäder, läsrum för sjömän och i källaren ett kafé. I kyrkan höll Orkesterföreningen (se Gävle Symfoniorkester) konserter de första åren.
1976 flyttade EFS sin verksamhet till Andreaskyrkan och Gävle kommun tog över fastigheten. Folkteatern inledde sin verksamhet i Gävle i dessa lokaler 1983 och satte upp sina första pjäser där.