Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju år för grovt narkotikabrott

SANDVIKEN
Sju års fängelse. Det blev domen för 34-årige Mats Sjöblom från Järbo. Dagarna före jul gjorde polisen det rekordstora beslaget på två kilo högkoncentrerat amfetamin i hans bostad.

Annons
Beslaget värderas till uppemot 1,8 miljoner kronor. I går stod han inför rätta vid Sandvikens tingsrätt misstänkt för grovt narkotikabrott, vapenbrott och otillåtet innehav av ammunition.

Andra gången
Det blir andra gången Mats Sjöblom avtjänar ett långt fängelsestraff för grovt narkotikabrott. 1996 dömdes han till fyra år och åtta månaders fängelse för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.
Då hade polisen hittat 977 gram amfetamin som han hade förvarat. Den här gången var det en betydligt större mängd amfetamin, dessutom med 91-procentig renhetsgrad.
- Normalt brukar renhetsgraden i missbrukarkretsar ligga på 30 procent. Den här mängden kan alltså bli tre gånger så mycket, sex kilo. Det handlar dessutom om ett återfall, konstaterade kammaråklagare Anders S Petterson som yrkade på ett långt fängelsestraff.
Mats Sjöblom erkänner brotten. Hans egen förklaring var densamma som han hade vid rättegången 1996; han förvarade narkotikan åt en annan person som han var skyldig pengar. Nu som då ville han inte namnge fordringsägaren, men skulden skulle ha uppstått 1996 när det amfetamin som skulle säljas i stället beslagtogs av polisen.
- Sedan dess har de velat ha tillbaka det de förlorat. Jag såg ingen annan utväg. Jag tyckte risken var minimal; jag skulle göra det här en sista gång och sen kunna glömma det, sa han i åklagarens förhör.

Sex burkar tårgassprej
Det var i samband med en husrannsakan i bostaden hos en kyrkoanställd man och dennes sambo i Hofors som Sjöblom greps.
Där hittades en mindre mängd amfetamin tillsammans med hemtillverkad sprit. Kvinnan var dessutom narkotikapåverkad. Paret är nu misstänkta för narkotikabrott.
Vid gripandet i Hofors hade Mats Sjöblom ammunition på sig och 12 700 kronor i kontanter. Ett beslut om husrannsakan i Sjöbloms bostad fattades då. Där hittades, förutom narkotikan, vapen och ytterligare ammunition. Innehavet av vapnen, en elchockpistol och sex tårgassprejer, förklarade Mats Sjöblom med att han varit rädd och känt sig hotad.
- Mats Sjöblom kan möjligen ha känt sig rädd - det kan jag kanske godta - men att man då skulle ha så mycket som sex tårgassprejer, det kan jag inte godta, sa Anders S Petterson.
Åklagaren sa i sin slutplädering att Mats Sjöbloms förklaring till brotten innehöll alltför många luckor för att den skulle accepteras som förmildrande.
Sjöbloms försvarare, advokat Per-Ingvar Ekbladh, menade dock att den bristfälliga berättelsen hade sin förklaring.
- När det gäller "luckorna", som åklagaren nämner, så befinner sig Mats Sjöblom i kraftigt underläge. Om han skulle berätta vilka han står i skuld till och vilka han känner sig hotad av, då ska man hellre välja en livstidsdom. Har man en gång hamnat i de här kretsarna är det svårt att sig ur. Alla i den här smutsiga branschen är förlorare, sa Per-Ingvar Ekbladh.

"Löst grundad"
I motiveringen till det långa fängelsestraffet framhöll tingsrätten Sjöbloms erkännande, den ansenliga mängden narkotika och partiets renhetshalt samt att det rör sig om ett återfall i likartad och allvarlig brottslighet.
Tingsrätten tog dock ingen hänsyn till Mats Sjöbloms egen berättelse.
- Sjöbloms invändning att han befunnit sig i något slags nödsituation är så löst grundad att den inte påverkar bedömningen, sa den tillförordnade lagmannen Curt A Berg när domen avkunnades.
Per-Ingvar Ekbladh sa efter förhandlingen att domen sannolikt kommer att överklagas.
- Det blir i så fall längden på fängelsestraffet vi överklagar. Den är alltid en bedömningsfråga.
Mats Sjöblom blir kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.
SOFIA ÖHLANDER