Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju fastnade i stor knarkrazzia

När polisen stoppade en bil som tillhör en 34-årig man i Sandviken gick startskottet för en välplanerad knarkrazzia mot ett nätverk med internationella förgreningar.
– Sju personer är häktade för grovt narkotikabrott, säger åklagaren Peter Olofsson.

Den 34-årige mannen från Sandviken hade varit på besök i Stockholm. På eftermiddagen i torsdags satte han sig i sin bil och påbörjade sin hemfärd.

Klockan 15.26 vinkade polisen in bilen till vägkanten. Eftersom 34-åringen hade ett stort amfetaminparti i bilen insåg han genast att loppet var kört.

Nio minuter senare gjorde polisen ett nytt tillslag. Klockan 15.35 knackade de på dörren till en bostad i Södra Stockholm där två män från Holland, 48 och 59 år gamla, befann sig. Männen greps omgående för grovt narkotikabrott.

Två minuter senare, klockan 15.37, hämtade en polispatrull en 34-årig man från Polen och hans 49-årige kusin på en adress i en Stockholmsförort. Vid exakt samma klockslag hämtades en 39-åring i Sandviken av polisen.

Att de inte greps utan hämtades till förhör berodde på att polisens ursprungliga bevisning mot dem inte var lika stark som mot de andra inblandade. Men under kvällens lopp beslutade åklagaren Peter Olofsson att anhålla samtliga sex män. På förmiddagen i fredags hämtade polisen en sjunde person som ska ha koppling till amfetaminpartiet.

En 46-årig kvinna som också kommer från Holland anhölls vid sextiden i fredags kväll.

Tillslaget är ett resultat av en längre tids spaning men åklagaren och polisen vill inte avslöja något om bakgrunden till den välorganiserade och minutiöst välplanerade knarkrazzian.

En av de sju har tidigare dömts till tre års fängelse för att ha sålt ett halvt kilo amfetamin till en man från Sundsvall. Då avlyssnade polisen den 34-årige polackens mobiltelefon.

– Jag vill inte uttala mig om vad vi har gjort det den här gången, säger Peter Olofsson.

I november muckade 34-åringen och eftersom han även dömts till utvisning och ett återreseförbud fram till år 2017 lämnade han Sverige. Straffet verkar inte ha hindrat honom och hans 49-årige kusin, som driver en bilhandel i en Stockholmsförort, från att ta in ett nytt stort amfetaminparti i Sverige.

De två männen från Sandviken är båda välkända av polisen. Båda har dömts för narkotikabrott ett antal gånger under årens lopp, men det har aldrig rört sig om några stora mängder. Eftersom brottsrubriceringen är grov handlar det åtminstone om ett amfetaminparti på 250 gram som polisen beslagtagit.

Alla sju är nu häktade för grovt narkotikabrott. 34-åringen från Sandviken erkänner medan den andre mannen som misstänks för grovt narkotikabrott i Sandviken och flera andra orter i Sverige nekar. Brottsmisstanken kan tyda på att han har agerat kurir åt de andra inblandade.

Bilhandlaren, som är ostraffad sedan tidigare, nekar till brott. De övriga fyra är misstänkta för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. 34-åringen och de två holländska männen erkänner brott medan kvinnan nekar.

– Hon har ett företag och hade ett helt legitimt ärende som hon uträttade i Sverige, säger hennes advokat Johan Mellgren.

Åklagaren vill inte svara på om männen i Sandviken har fått knarkleveranser från både Holland och Polen eller om alla sju häktade misstänks för det amfetaminparti som togs i torsdags.

Under kvällens lopp beslutade åklagaren Peter Olofsson att anhålla samtliga sex män.

Bilhandlaren, som är ostraffad sedan tidigare, nekar till brott.