Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuåring blev biten av hund

GÄVLE
Rottweilern bet den sjuåriga flickan i kinden. Flera gånger tvingades hon till sjukhus när såret varade sig.
- Blodet rann i hela ansiktet. Märkena syns fortfarande, säger hennes pappa.

Annons
En anmälan om misstänkt brott mot lagen om tillsyn av hundar har nu upprättats på Gävlepolisen.
Orsaken är en händelse i slutet av juli. Flickan lekte med en kamrat strax utanför Gävle. Då gick rottweilern till attack. Bettet tog i ansiktet, på höger kind.
Bara någon centimeter under ögat.

Flera sjukhusbesök
Sjuåringen fördes omedelbart till länssjukhuset. Men såret ville inte läka och flickan tvingades flera gånger återvända till vårdcentralen eller sjukhuset när såret varade sig och därför inte gick att sy.
Sommaren var förstörd. Medan kamraterna badade i högsommarvärmen kunde sjuåringen bara titta på. Minnena av den aggressiva hunden har fortfarande inte bleknat.
- Hon är jätteledsen och har tagit det hårt. Jag blev chockad när flickan kom och var biten så att blodet rann i hela ansiktet.
- Det rann var en hel vecka. Tre gånger åkte vi till lasarettet, berättar pappan.
Han oroar sig för vad rottweilern kan göra nästa gång.
- Det den gjorde mot min dotter har redan hänt och går inte att göra någonting åt. Men det här var andra gången den bet en människa. Vad händer den tredje gången?

Ingen utredning än

Gävlepolisen har såvitt känt inte börjat utreda händelsen. Kommissarie Lennart Lundberg fattar beslut om åtgärder mot farliga hundar.
- Om en hund är bitsk eller springa lös vind för våg kan vi besluta om koppeltvång, tvång på munkorg eller omhänderta hunden.
Trots flera uppmärksammade fall där stora hundar attackerat människor, bland annat när en liten pojke i Nynäshamn skadades svårt, anser kommissarien inte att raserna som oftast figurerar i rapporteringen är farligare just på grund av rasen. I stället är storleken och tyngden avgörande:
- Våra ärenden handlar oftast om american staffordshire-, rottweiler- eller schäferhundar. Stora hundar som biter hårt. Små hundar biter också men det blir inga skador. Den som blir nafsad av en knähund gör ingen polisanmälan. Därför är vissa raser överrepresenterade, säger Lennart Lundberg.
Lagstiftningen innehåller flera möjligheter att agera mot ägare till farliga hundar.
- Polismyndigheten kan besluta om koppeltvång och munkorg. Håller man sig inte till myndighetens beslut är det ett brott och ägaren ska bötfällas. Till slut kan det bli ett omhändertagande.
Kan ett omhändertagande leda till att hunden avlivas?
- Ja, det kan bli aktuellt, säger Lennart Lundberg.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se