Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuk personal i äldrevården

GÄVLELäkare på Brynäs hälsocentral slår larm om sjuksköterskesituationen på Bergmästargården. Två av fyra sköterskor är sjukskrivna vilket kan äventyra den medicinska bedömningen av de boende.- Det är oroande, säger Per Carlsson, familjeläkare.

De läkare som är ansvariga för Bergmästargården har fått signaler om att arbetsförhållandena inte fungerar och har skrivit till Ulla Lundstedt, medicinskt ansvarig sjuksköterska, och omvårdnadschef Anita Svensson och ber dem reda ut situationen.
Läkarna på hälsocentralen är beroende av att sjuksköterskorna har daglig kontakt med de som bor på Bergmästargården för att kunna göra riktiga medicinska bedömningar. När det är många olika vikarier fungerar inte det, hur duktiga vikarierna än är säger Per Carlsson. Någon incident har dock inte inträffat.

Pressad situation
- Det har varit lite mer arbetsamt än vad som är vanligt. Vi hoppas att det inte ska vara länge utan att vi ska komma på fötter, säger Ewa Molarin, områdeschef för norr.
Hon menar att sjukvården överlag är i en pressad situation. Sommaren är en svår period, men de arbetar för att få stabilitet.
- Vi hoppas att någon kommer tillbaka och att det inte blir långvarigt, säger hon.
Både Ewa Molarin och Ulla Lundstedt säger att pensionärerna får den medicinska hjälp de behöver.
- Vi har vikarier inne. Vi försöker jobba så gott vi kan för att lösa situationen. Än så länge går det, säger Ulla Lundstedt som var på Bergmästargården på tisdagseftermiddagen.
Men hon ser med oro på sommaren. Det är ännu inte klart med sjuksköterskevikarier till semestrarna på Bergmästargården och det fattas fortfarande sköterskor även på andra ställen. För Bergmästargårdens del letar de vikarier och ser om andra sjuksköterskor tillfälligt kan gå in.
Petra Lindstedt, ordförande i Vårdfacket Gävleborg, säger att de inte är inkopplade när det gäller Bergmästargården.
- Men inför sommaren är många redan tröttkörda. Jag har aldrig varit med om en så katastrofartad sommar inledningsvis. Den kommer att tära på personalen.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se