Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuka gävlebor till Sandviken

GÄSTRIKLANDAndersbergs hälsocentral stängs.Kvar i stadsdelen blir bara en distriktssköterska.Sjuka patienter från Gävle kan få åka ända till Sandviken för att träffa en läkare.

Det är några av effekterna av att landstinget slutat ta in stafettläkare.
-Jag tror att den breda allmänheten har förståelse för att vi har tagit det här beslutet, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp, s.
Som Gefle Dagblad berättat tidigare har landstinget bestämt sig för att sluta hyra in stafettläkare. Från den 1 oktober behåller man bara fyra stycken, en i Hofors och tre i Gävle. En av dem ska arbeta på Södertull, en i Valbo och en ska pendla mellan Hamrånge och Stortorget.
Andersberg däremot får ingen hyrläkare alls, och kommer inte längre att kunna ta emot patienter.
De två läkare som arbetar på hälsocentralen i dag kommer att behövas för patienterna inom särskilt boende och hemsjukvården. Akuta patientbesök får vända sig någon annanstans.

Svårare träffa läkare
Överhuvudtaget blir det svårare att träffa en läkare när man blir sjuk i Gästrikland. I första hand kommer patienterna att få träffa en distriktssköterska i stället.
Men Olof Agner, verksamhetschef på Bomhus hälsocentral tror inte att det kommer att öka risken för feldiagnoser.
-Det är inget nytt för sköterskor att göra primära bedömningar. En erfaren distriktssköterska vet var gränsen för sin kompetens går, säger han.
Meningen är att distriktssköterskorna ska avgöra vem som verkligen behöver träffa en läkare. Det betyder att återbesök, lindrigare sjukdomsfall och liknande kommer att få vänta ännu längre än i dag innan de får träffa en läkare.
Även om primärvårdsdirektör Anneli Hultman medger att det kommer att bli jobbigt för distriktssköterskorna vill hon ändå vända det till något positivt.
-Det går inte att sticka under stol med att det innebär en ökad belastning för dem. Men jag ser det också som ett sätt för dem att växa som yrkeskår, säger hon.
Orsaken till att landstinget slutar med hyrläkare är att de är för dyra, och att det är dåligt för patienterna att hela tiden få träffa nya läkare. I år har stafettläkarna kostat landstinget omkring 100 miljoner kronor. Dubbelt så mycket som egna läkare hade kostat. Problemet är att så få vill ta anställning inom landstinget när man tjänar dubbelt så mycket som stafettläkare.
Landstingsrådet Ann-Margret Knapp har länge slagits för att alla landsting i hela Sverige ska sluta ta in hyrläkare, för att på så sätt tvinga dem att jobba för landstingen i stället. Men få har nappat på det.
Nu väljer alltså Gävleborgs läns landsting att trots det införa hyrläkarstopp, och hoppas att man kan rekrytera läkare ändå. Något som man tidigare har haft stora problem med. I dagsläget saknas det ungefär 25 familjeläkare i Gästrikland.

Förhandlingar väntar
Nästa vecka ska landstingsledningen förhandla sina planer med facket. Därefter börjar arbetet med rekrytering.
Anneli Hultman tror att man i första hand får inrikta sig på upphandling från de bemanningsföretag som stafettläkarna arbetar för. Hon kan tänka sig att göra en upphandling av bemanning för till exempel Andersbergs hälsocentral för två-tre år i taget. Kostnaden för upphandlade läkare tror hon skulle bli avsevärt lägre än för motsvarande antal hyrläkare. Vinsten ska investeras i bättre arbetsmiljö och högre löner för primärvårdens personal.
Naturligtvis kommer även en del att gå till sjukresor, eftersom boende i till exempel Andersberg kan tvingas att åka till Bomhus, Strömsbro eller kanske till och med Sandviken för att få träffa en läkare. Men man föredrar att flytta på patienterna framför att försöka fördela läkarna från de mer välbemannade hälsocentralerna över hela området.
-Vår bedömning är att Olof (Agner) och hans kollegor arbetar effektivare om de arbetar på hemmaplan, säger Anneli Hultman.


MAGNUS LUNDQUIST
026-277598
magnus.lundquist@gd.se