Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuka gosedjur fick god vård

GÄVLE En klockren succé. Barn- och ungdomskliniken vid länssjukhuset nära nog invaderas av folk när personalen bjöd in till öppet hus på lördagen. Närmare tre hundra personer räknades in. De flesta besökarna var naturligt nog barnfamiljer men även en del litet äldre utan barn i släptåg tog tillfället i akt att besöka kliniken.

Annons
En stor del av barnen hade nallen eller något annat gosedjur med sig. Den uppmaningen fanns med i inbjudan till dagen. Och nästan alla djur blev av någon konstig anledning sjuka när de kom till sjukhuset.

Spruta och recept
Dessbättre fanns det gott om snälla läkare och sjuksköterskor som tog hand om djuren och gav den sprutor, lyssnade på hjärtat, tog bort vax ur deras öron och allt vad det handlade om. Och så fick gosedjuren en förpackning medicin samt en utskriven receptblankett därtill.
- Det här är jätteroligt. Inte kunde vi ana att det skulle bli ett sådant här gensvar. Vi jobbar med ungefär samma teknik som vanligt men i dag är det enklare eftersom inga barn är ledsna, säger läkaren Niklas Nyström. Detta efter att ha färdigbehandlat en luggsliten nalle som en liten pojke kom dragande med.

40 frivilliga
Barn- och ungdomskliniken är arbetsplats för 120 personer. Ungefär 40 av dem ställde upp frivilligt till det öppna huset. Dagen blev mycket billig för landstinget. Kliniken hade nämligen tiggt ihop korv, godis och annat man bjöd på från en rad sponsorer. Dessutom fanns läkemedelsföretag på plats med diverse godis och bjudsaker.
I stort sett enda kostnaden för landstinget var de sprutor och bedövningsplåster som gick åt när de många gosedjuren fick sin behandling.
Det var första gången kliniken höll öppet hus, men troligen inte sista. Idén kom någon gång i vintras efter förebild från södra Sverige.

Kompetent personal
- Vi har pratat en hel omkring den negativa bilden om länssjukhuset. Vi på barnkliniken känner inte igen oss. Det var därför vi bestämde att visa upp oss. Vi vill också visa vilken kompetent personal vi har, säger klinikchefen Anders W Jonsson.
Dessutom fick han på köpet själv chansen att bjuda sin familj till jobbet.
- Mina döttrar säger att jag måste ha världens sämsta jobb eftersom jag aldrig är hemma.
Det är skoj att också få visa kliniken för familjen, säger han.
Jodå, vi stötte ihop med Anders döttrar Anna Wedin-Jonsson, tio år, och Maria med samma efternamn, sju år.
De körde omkring i korridoren med en jättelik nalle i en barnrullstol. Överläkare Gunilla Eriksson genomförde en noggrann kontroll av den krassliga nallen och fann bland andra fel att den hade en massa vax i öronen som måste avlägsnas.
Det var också en hel rad föredrag i anslutning till klinikdagen. Man kunde bland annat lyssna till att det finns hjälp för dem som kissar på sig, om barn med cancer och diabetes. Andra ämnen var astma hos barn, information om DAMP/AHD och född för tidigt.

Bisset avtackad
Tom Bissett avtackades på eftermiddagen för sina och Brynäs hockeylags insatser för många av barnklinikens patienter med kroniska sjukdomar.
Tom ringde upp kliniken och undrade om inte han och andra Brynässpelare kunde få besöka kliniken för att glädja barnen där inför julen. Brynäsbesöken, hittills tre stycken, har blivit succé och kommer säkert att fortsätta trots att Bissett nu lämnar Brynäshockeyn.
Den lyckade lördagen avslutades med en fest för barnklinikens personal.