Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuka hästar ska bli friska av bad

SANDVIKENOm ett år kan sjuka hästar komma till Trösken i Årsunda och bada sig friska.

Annons
Hästuppfödaren Ulrika Westblom tänker nämligen starta en så kallad hydroterapianläggning, där hästar ska kunna träna sina skadade leder eller ryggar.
- Det är som för människor att det är bra med sjukgymnastik i vatten där man är tyngdlös. Det här finns på var och varannan gård med travhästar i England, men i Sverige än så länge bara i Skåne, säger Ulrika Westblom.
Hon tänker ta emot alla sorters hästar, och ha boxplats åt drygt 20 åt gången. Och även friska hästar är välkomna.

Träna i strömt vatten
- Det ska finnas en del med strömt vatten, där travhästar kan träna upp puls och andning och öka syreupptagningen. På det viset får man en bättre prestation, säger Ulrika Westblom.
När hon hört sig för om intresset för hydroterapi har hon fått mycket positiv respons både från hästägare, travklubbar och veterinärer.
Hennes förhoppning är att veterinärer ska remittera hästar till hydroterapin och att en veterinär kan bli stationerad på anläggningen ett par dagar i veckan.
Där pågår fortfarande förhandlingar, och innan bygget av anläggningen på drygt 800 kvadratmeter kan sätta igång ska även kommunen och länsstyrelsen säga sitt.
- Intresset finns så jag tror att jag kommer att lyckas fylla platserna med hästar från norra Sverige, säger Ulrika Westblom, som räknar med att kunna ha åtminstone en anställd.

HANNA JANSSON
026-277593
hanna.jansson_gd.se