Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuka måste få leva ett värdigt liv

Den allra vanligaste personen som uppbär sjukersättning är en kvinna runt 50-60 år. Hon har arbetat inom vården hela sitt liv och fått kraftiga förslitningsskador, skriver Annkatrin Persson och Therese Rajaniemi med flera.

Europarådet avlivar myten om Sverige som ett land med trygghet vid sjukdom och arbetslöshet. I en rapport kritiserar Europarådet tvärtom Sverige för låga ersättningar vid sjukdom och arbetslöshet.

Att bli långvarigt sjuk är att drabbas av flera problem, förutom själva sjukdomen eller skadan. De drabbade ställs utanför av ett samhälle som ser med misstänksamma ögon på sjuka och skadade, som trots sin svaghet ofta tvingas kämpa mot Försäkringskassan för att få ut sin sjukförsäkring. De som lyckas klara kampen får som på toppen av det hela, en skandalöst dålig sjukersättning.

Sjukersättningen hette tidigare förtidspension/sjukpension, det är en försäkring som alla betalar till genom de gemensamma sociala avgifterna.

Sjukersättningen är så låg att de drabbade inte kan leva på den. Det finns de som har en så låg ersättning som 5 544 kronor efter skatt.

Självklart kan ingen leva på det här beloppet. En sjuk person har dessutom ofta höga utgifter för medicin och går ofta på regelbundna läkarbesök/rehabilitering,. Om man dessutom behöver göra besök hos till exempel optiker eller tandläkare, säger plånboken stopp, många viktiga saker måste helt enkelt prioriteras bort.

Är det så här sjuka, arbetslösa och fattigpensionärer ska behöva ha det?

Att vara barn till en som uppbär sjukersättning är inte heller ett äventyr. Det är dessa barn som inte kan följa med på skolresan, spela fotboll eller gå på gymnastiken för att det kostar för mycket.

Sjukersättningen är 64 procent av den arbetsinkomst du har haft tidigare, men i och med att du innan dess har haft långa perioder med sjukskrivning och oftast gått ner i arbetstid blir det blir det 64 procent av den senaste inkomsten.

Det innebär att inkomsten du har haft tidigare inte spelar någon roll, då nuvarande inkomst räknas på SGI (sjukdomsgrundande inkomst). De allra flesta kliver inte in rakt i sjukersättning från ett arbete där de arbetat 100 procent och utan sjukpenningsuttag innan.

Den allra vanligaste personen som uppbär sjukersättning är en kvinna runt 50-60 år. Hon har arbetat inom vården hela sitt liv och fått kraftiga förslitningsskador.

Den som får sjuk- eller ålderspension kan få bostadstillägg, men har personen en partner som arbetar eller hemmaboende ungdomar som går i gymnasiet, räknas partners inkomst och studiebidrag in i beräkningen. Det innebär att ungdomen i stället för att köpa till exempel busskort får hjälpa till med att betala räkningar med mera. Vi anser att det är bättre att öka sjukersättningen så att folk kan slippa leva på bidrag.

Vi kräver nu en översyn av sjukersättningen så att man kan leva ett värdigt liv trots långvarig skada eller sjukdom.

Annkatrin Persson

Therese Rajaniemi

Välfärdsmanifestationen

Monica Armini

Solrosuppropet samt SocialAktion

Lena Nordqvist

ordförande Riksförbundet Insolvens

Mattis Dristig

OrdförandeFederationen

Olle Burlin

Gertie Gladnikoff

Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt

Thord Carlsson

ordförande HSO Västernorrland

Maria Werme

Slussa

Sven Wollter

Skådespelare

Mikael Wiehe

Musiker

Weiron Holmberg

Skådespelare

Ingemar EL Göransson

Författare & frilansjournalist

Roland Jansson

Författare & dramatiker

Dan Nereus

Skådespelare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel