Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukgymnastik för hundar

SANDVIKEN Vi människor tycker om sjukgymnastik. Stela muskler och leder knådas för att det ska göra mindre ont. Men även djur trivs med behandlingen.

- Det märks, säger Ann Essner, utbildad sjukgymnast som sedan några år tillbaka arbetar med hundar.
Ann var en av 13 som utbildade sig inom det veterinärmedicinska området. Deras mål är att hjälpa sjuka smådjur, främst hundar.
- Det handlar om att hjälpa hundarna att komma tillbaka snabbare efter en operation, skador och smärttillstånd i rygg, leder och muskler, förklarar Ann Essner. Samtidigt går det att öka hundens styrka och på så vis förebygga skador som kan uppkomma.

Det började med att Ann utbildades sig till sjukgymnast och arbetade på Vuxenrehab inom landstinget i Gävle. Men djur har hela tiden intresserat henne och när hon fick chansen till utbildning var hon inte sen att ta chansen.
- Jag har tjänstledigt från landstinget, berättar Ann Essner. Men för tillfället är jag helt såld på hundar. Det är hur kul som helst.
Hur märker då en hundägare att hans hund har ont?
- En hund skyddar ett ömt område, förklarar Essner. Hunden flyttar gärna över tyngden på ett annat ben eller också reagerar den med att hålla andan, blinkar eller spänner sig i hela kroppen eller delar av den.

Ett framtida mål är också att utbilda hundägarna i att ge massage.
- Mycket kan göras av hundägarna själva, menar Ann. Huvudsaken är att man får lära sig hur det går till.
- Vi har kommit så långt att vissa försäkringsbolag ger ekonomisk hjälp i samband med rehabilitering, förklarar Ann Essner.
Ann är också med på en vetenskaplig undersökning av korsbandsopererade hundar. Av 20 utvalda hundar får tio sjukgymnastik och tio blir utan. Sedan ska veterinären Håkan Kasström, som tidigare var chef på Gästrike Djurklinik, vid fyra tillfällen inom ett år se hur efterbehandlingen blivit.

- Men Håkan Kasström vet inte vilka de tio hundar som får sjukgymnastik är, förklarar Ann.
Precis som människan tappar hunden muskulatur efter en korsbandsoperation.
- I de lägena gäller det att ha träningsprogram för att bygga upp musklerna igen, säger Essner. Det är också viktigt hur ofta och hur länge varje övning ska göras.

Ann är säker på att en hund på sikt blir bättre av sjukgymnastik.
- Samtidigt beror det på om ägaren följer det uppgjorda programmet.
Så sjukgymnastik för hundar är inget att fnysa åt i framtiden. Vem vet - om några år finns det kanske hundgym lite här och där.

Jörgen Larsson
026-277596
jorgen.larsson@gd.se