Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhusanställd förskingrade 340.000 kronor

När landstinget började gräva i den misstänkta förskingringen växte beloppet.
– Det är djupt tragiskt, säger Måns Kjerstensson, chef på Gävle sjukhus.

Annons

För knappt två veckor sedan flaggade Gävle sjukhus för att man var en misstänkt förskingring på spåren.

Till att börja med trodde man att beloppet det rörde sig om var omkring 100 000 kronor som skulle ha försvunnit under 2009.

– Men det fanns signaler som vi tolkade som att förskingringen nog inte startat i januari i år. Därför gick vi vidare och granskade hela 2008 också, säger Måns Kjerstensson, avdelningschef på landstingets lednings- och verksamhetsstöd.

Kvitton avslöjade då att ytterligare 240 000 kronor saknades.

– Det är en kvinna som tagit emot kontanta medel i en av våra patientkassor. Hon tillstår att hon tagit en del av den här summan men inte hela.

– Kvinnan har varit anställd länge. Hon kan inte lämna någon riktigt bra förklaring. Det är djupts tragiskt och vi har erbjudit samtalsstöd via Företagshälsan.

– Det är en omtumlande situation för henne, säger Måns Kjerstensson.

Att landstinget i sin interna granskning fått fram ett så exakt belopp skedde tack vare nya kassarutiner som infördes i början av 2008.

Tack vare dem kan man följa varje anställd som loggar in sig på en kassa med en personlig inloggning.

När pengarna som lämnas till banken inte motsvarar åtföljande kvitton är det lätt att i efterhand lista ut vad som skett.

– Det var bara en tidsfråga innan det skulle uppdagas, säger Måns Kjerstensson.

Kvinnan arbetar just nu inte på sin arbetsplats. Gävle sjukhus har informerat hennes fackförbund om att man vill ha en förhandling om att hon avskedas.

Förskingringen anmäldes formellt till Gävlepolisen under måndagen. Anmälan kommer att utredas på ekoroteln.