Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhusdirektörer rådvilla inför sparkrav

GÄVLEDet är fortfarande oklart hur sjukhusen i Gävle och Hudiksvall ska få ihop de 200 miljoner kronor som fattas inför nästa år.

Annons
Sjukhusdirektörerna tycks stå rådvilla inför uppgiften.
- Vi har osthyvlat och rationaliserat in på minsta gem, nu klarar vi inte mer, förklarar Lena Munkhammar och Gunnar Jansson.
Det var två nedstämda, närmast uppgivna sjukhusdirektörer som i går inför pressen deklarerade att de inte hade en aning om hur de ska kunna klara de saftiga sparbeting som lagts på dem.

115 miljoner fattas
För länssjukhuset i Gävle fattas 115 miljoner kronor och för Hudiksvalls sjukhus 75-85 miljoner kronor inför nästa år.
- Att sänka kostnaderna så mycket är som att lägga ned Sandvikens akutsjukhus två gånger till, säger Lena Munkhammar.
Trots fjolårets stora strukturbeslut som innebar att akutkirurgin i Bollnäs stängdes står länets sjukhusvård kvar med kostnader som är betydligt högre än intäkterna.
Den stabilitet som politikerna utlovade skulle komma efter beslutet lyser helt med sin frånvaro. Frustrationen börjar nu sprida sig i landstingsorganisationen.
Gävleborg är inte ensamt om problemen, betonar Lars Gustafsson, tillförordnad landstingsdirektör.
- Hela sjukvårdssektorn i Sverige är underfinansierad med fem miljarder kronor, säger han.
Senast i går skulle vårdavtalen för nästa år mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna och sjukvårdsförvaltningarna vara klara. Det blev de också med undantag för sjukhusen i Gävle och Hudiksvall.
Det stora glapp som finns mellan de två sjukhusens äskanden och nämndernas bud har gjort att processen försenats. Sjukhusen har fått tid på sig fram till den 21 november att analysera läget och ta fram konsekvensbeskrivningar.
Lena Munkhammar och Gunnar Jansson framhåller att sjukhusen i Gävleborg de senaste åren sparat mer än sjukhus i flera jämförbara landsting. På fyra år har en 13-procentig kostnadseffektivisering skett.
Få om ens något landsting kan visa upp en liknande spariver, menar de.
- Vi har skurit igenom skinnet, nått mitten på muskeln och är nu framme vid benet och karvar, beskriver Lena Munkhammar.
Vid länssjukhuset består 90 procent av vården av patienter som kommer in akut via akutmottagningen.
- Vi kan inte bara sätta upp en skylt där det står "kom inte hit". Det som måste finnas på ett sjukhus måste finnas, säger Lena Munkhammar.

Jämnare fördelning
Vilken frihet sjukhusdirektörerna har att vidta åtgärder är oklart. Så sent som på försommaren fick Lena Munkhammar rejält med smäll på fingrarna från politikerna när hon föreslog neddragningar vid Sandvikens sjukhus.
Hälso- och sjukvårdsnämnderna har angett vilka patientgrupper som bör prioriteras men är vaga när det gäller vilka grupper som de tycker ska få stå tillbaka.
Nämnderna säger att de vill ha en jämnare fördelning av vårdutnyttjandet i länet men vill inte precisera detta närmare.
Ett material finns dock framtaget på tjänstemannanivå som bland annat anger länsenheterna i Gävle - infektion, lung, onkologi med fler - som lämpliga sparobjekt.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se