Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhusköket på entreprenad

Landstinget annonserar nu ut matlagningen på sjukhusen, städningen och bilpoolen.
Men om det blir billigare i privat drift återstår att se.

Annons

Landstingsfullmäktige röstade i höstas med en rösts övervikt igenom den borgerliga budgeten, där länsservices verksamheter ska läggas ut på entreprenad. Landstinget börjar nu upphandlingen efter klartecken från politikerna och räknar med att i oktober fatta beslut om vem som ska få laga mat, städa och sköta bilarna. De knappt 200 anställda kommer att erbjudas jobb hos entreprenörerna och får ta med sig anställningstid och anställningsvillkor.

Matlagningen på Hudiksvalls sjukhus blir dock kvar i nuvarande regi, ett samarbete mellan landstinget och kommunen.

Landstingsrådet Björn Brink, C, vill ha entreprenaden dels för att spara pengar och dels för att han tycker att landstinget ska ägna sig åt sjukvården, sin huvuduppgift.

Men om det verkligen blir billigare är inte säkert. 2005 röstade fullmäktige igenom den borgerliga oppositionens budget, där bland annat ett länsservice på entreprenad ingick. Men det blev bara fastighetsunderhållet som handlades upp, och entreprenören varslade sedan nästan hälften av de anställda.

Frågan om att lägga ut matlagningen och städningen på entreprenad som ett sätt att spara pengar dök upp igen, men planerna skrotades förra våren. En utredning visade att det troligen inte skulle bli billigare att låta någon annan laga maten och städa. Björn Brink säger att de först när anbuden kommit in vet om det blir billigare i privat regi.

– Jag tror inte särskilt mycket på en intern utredning, säger han.

Landstingsrådet Ann-Margret Knapp, S, säger att de följer fullmäktigebeslutet, trots att det vid förra upphandlingsförsöket inte lönade sig. Även om det inte ingick i S-, V- och MP:s budgetförslag tycker hon ändå att matlagning, städning och bilpoolen är lämpliga att låta någon annan ta hand om för att kunna ägna sig åt sjukvården i det ekonomiskt bekymmersamma läget.

– Personligen tycker jag att det skulle vara intressant med initiativ från personalen.

Hon tror dock inte att de kommer med några anbud med tanke på att det är så stora, landstingsövergripande, verksamheter.

Är anbuden inte billigare än landstinget kan landstingsstyrelsen avbryta upphandlingen och behålla verksamheterna.

I Gävle sjukhus personalmatsal har Anna Bonnevier och Lena Bohman tagit rast innan lunchrusningen sätter i gång. De är luttrade när det gäller upphandlingsturer.

– Det kan bli riktigt bra, man vet aldrig. Man ska inte vara negativ, säger Lena Bohman.

Upphandlingen är inget de pratar om på jobbet.

– Man har inte tänkt så mycket på hur det ska bli, säger Anna Bonnevier.

Sedan är det dags att börja ta fram dagens lunch. När det inte är sommar och semestertider serverar de mellan 500 och 600 luncher i personalmatsalen och lunch och middag till mellan 200 och 300 patienter varje dag.