Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukskrivna på väg tillbaka

SANDVIKEN
Qigong, stavgång, styrketräning och meningsfull samvaro med andra långtidssjukskrivna.

Annons
Det ingår i ett rehabiliteringsprojekt för långtidssjukskrivna inom äldreomsorg, LSS och individ- och familjeomsorg i Sandviken. I går avslutades projektet som kommer att följas av flera.
- Det här är en del av den stora uppgiften att försöka få ner de höga sjukskrivningstalen. Vi måste hitta ett sätt att behålla den mycket kompetenta personal vi har, säger socialchef Yvonne Bäckius.
Socialkontoret i Sandviken har ungefär en tredjedel av kommunens anställda som personal. 131 är långtidssjukskrivna. Orsakerna varierar.
- Många kommer från äldreomsorgen där både medelåldern och arbetsbelastningen är hög. En del är utbrända och utmattade, det vet vi, säger Yvonne Bäckius.
Nu hoppas hon att rehabsatsningen ska göra det enklare för de anställda att ta steget tillbaka till arbetslivet efter långtidssjukskrivningar. Projektet ska sedan följas upp individuellt.
- Vi vet att många verkligen vill tillbaka, men inte kan. Vi försöker tillämpa ett annat tankesätt vid sjukskrivningar; att inte tänka på vad personen inte kan göra utan på vad den faktiskt kan göra. Vi måste ta vara på friskdelen, säger Yvonne Bäckius.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se