Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukskrivning inte alltid det bästa

GÄVLEI Norrsundet finns modellen som kan lösa Sveriges sjukskrivningsproblem. Under en tvåårsperiod har den långa sjukfrånvaron vid Stora Enso halverats. Detta tack vare ett projekt som bygger på ett nytt sätt att hantera den anställde.

- I normala fall blir man sjukskriven efter det besvär man har. Vi har vänt på det hela och ifrågasätter vad som är hindret. Arbetsplatsen kanske kan förändras så att man kan fortsätta jobba trots skadan. Om man brutit höger arm kan man jobba
med vänster, säger Mats-Ola Johansson, projektsamordnare på Gävlehälsan.

Kan fortsätta
Arbetsgivarens vinning av att personalen trotsar skadan och fortsätter jobba är lätt
att se. Men enligt Mats-Ola Johansson har även de anställda mycket att vinna.
- Sjukskrivning kan vara en mycket stor fälla. Att gå hemma leder till passivisering, man bekräftas i sin sjukdom istället för att bekräftas genom det friska man har kvar. Enligt statistiken kommer hälften av alla som varit sjukskrivna i mer än ett halvår aldrig tillbaks till jobbet, säger han.
Kärnan i Norrsundet-modellen är samverkan. Företagshälsan, primärvården, försäkringskassan och arbetsgivaren måste vara inställda på att snabbt sätta ihop en rehabiliteringsplan och en prognos för den anställde.

Ny metod
- Egentligen är det inte ett nytt synsätt utan bara en metod att tillämpa lagen mer effektivt.
När regeringen presenterade vårbudgeten stod kostnaderna för Sveriges höga sjuktal i centrum. I fjol betalade staten ut 79 miljarder kronor i sjukpenning och förtidspensioner. Sjukfrånvaron kostar också arbetsgivaren stora pengar.
- I många fall har arbetsgivaren och försäkringskassan inte gjort en ordentlig bedömning. Statistiken visar att 80 procent av alla sjukskrivna saknar aktiva rehabiliteringsplaner.
Ni har alltså löst problemet?
- Vi är i varje fall på god väg, säger Mats-Ola Johansson.
ERIK WIKSTRÖM