Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sjuktalen ska sänkas"

GÄVLEKommunhälsans nya chef heter Lena Savolainen.

Annons
Hennes uppdrag är att sänka sjuktalen i Gävle kommun.
-En spännande verksamhet, och viktig för kommunen, säger hon om sitt nya jobb.
Lena Savolainen har arbetat för Gävle kommun i snart 26 år. Hon började på storköksförvaltningen 1978.

Bred erfarenhet
-Där var jag personal- och friskvårdskonsulent. Sen jobbade jag väldigt mycket med individrehabilitering på 80-talet. Så jag kan lite både och, säger Lena Savolainen och syftar på att hon de senaste åren varit både personal- och verksamhetschef på serviceförvaltningen.
Hennes breda erfarenhet tror hon blir användbar i den nya chefsrollen som hon tillträder den 1 september.
Kommunhälsan har fått nya krav och villkor från kommunstyrelsen. Målet är att sänka sjuktalen i kommunen med tio procent, eller fyra dagar per anställd de närmaste åren.
-Det tror jag är realistiskt, säger Lena Savolainen.
Cheferna med personalansvar på kommunens förvaltningar kommer att ha en nyckelroll i den nya kampen mot sjuktalen.
-Liksom arbetsplatsträffar. Att man är delaktig ur medarbetarperspektiv, så att man kan påverka sin arbetsplats. Det är sånt vi måste bli bättre på, säger Lena Savolainen.
För nöjd och delaktig personal mår bättre. Och det är förebyggande arbete som ger den största vinsten. Man måste skapa en arbetsmiljö som inte gör personalen sjuk.

Nya grepp
En annan nyhet för kommunhälsan blir ett nära samarbete med kommunens interna arbetsförmedling, KIA. Lena Savolainen tar ett exempel från sin egen förvaltning. En städerska som trots nya ergonomiska redskap har problem med axlarna. Då kan KIA slussa henne vidare till ett annat yrke, kanske inom en annan förvaltning.
Dessutom ska alla kommunens anställda erbjudas hälsofrämjande aktiviteter.
Tidigare har bara Omvårdnad, Barn och ungdom och socialtjänsten haft det.
Om fyra år ska Lena Savolainens förordnande som chef omförhandlas, och verksamheten kommer att utvärderas. Då får man se om den nya inriktningen har gett resultat.
Men Lena Savolainen tycker inte att det är hon som chef som ska hamna i fokus. Det är inte hon själv som ska få folk friska.
-Jag tror inte att ensam är stark. Det här handlar om ett enormt samarbete inom hela kommunen. Det är det som är framgångsfaktorn, säger hon.
MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist_gd.se