Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjung på svenska

I kväll avgörs det. Den eviga schlagerresan får sitt slut. Stora feta bokstäver som bildar orden ”Fel låt vann” kommer pryda löpsedlarna. Själv kommer jag pusta ut, äntligen är detta spektakel över. Missförstå mig rätt, jag har egentligen inget emot melodifestivalen i sig självt däremot är jag trött på kval, deltävlingar och analyser om de andra ländernas bidrag.

SVT har upptäckt ett vinnande koncept och gör allt för att mjölka ur kossan till sista droppe, trots att mjölken håller på att surna. Det var bättre förr, när melodifestivalen avgjordes under en kväll, inte som nu när människor måste bänka sig i soffan under fem veckor.

Hur mycket pengar kostar schlagerspektaklet från början till slut? Vilka program har SVT valt att ta bort till förmån för musiktävlingen?

Jag kan nynna på tre låtar från tidigare melodifestivaler. Främling med Carola, Diggi-loo diggi-ley med bröderna Herreys och Stad i ljus med Tommy Körberg.

Om det är texterna eller musiken som avgjorde att just dessa låtar har fastnat låter jag vara osagt, antagligen är det en kombination. Men med dagens mått mätt skulle förmodligen ingen av dessa vinna i Sverige då alla låtar sjöngs på svenska med en riktig orkester där riktiga musiker sköter tonen.

Nu ska det sjungas på engelska, spanska eller grekiska, och skulle bidraget framföras på svenska måste det genas göras om till engelska i den stora finalen på utrikesbanan. Skäms artister verkligen så mycket över vårt modersmål?

Svenska blev för övrigt Sveriges officiella språk så sent som 2009. Detta är en viktig markering som stärker svenskans ställning. Ett gemensamt språk är en avgörande förutsättning för en demokrati värd namnet.

Tyvärr har jag märkt att allt fler engelska glosor aldrig får en översättning på svenska. Inte ens någon form av svengelska. Istället adopterar svenskarna det engelska ordet rätt och slätt. Inte ens SF orkar bry sig om svenskan. De har helt slutat med att översätta engelska titlar till svenska.

Jag kommer alltid att vårda mitt modersmål, och kommer därför bara rösta på artister som vågar framföra sin låt på sitt modersmål ikväll. Jag hoppas att Christer Björkman och hans följe börjar värdesätta svenska språket inför nästa år när schlagerkarusellen drar igång.

LISA BJÖRKLUND

Medarbetare ledarredaktionen

lisa.bjorklund@gd.se