Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjunger på sista versen

Ett 60-tal pensionärer kan behöva flytta. Kommunen vill tömma Björkegrenska gården i Gävle år 2014. Lokalerna är gamla och slitna och uppfyller inte dagens kvalitetskrav.
I stället planeras ett nytt äldreboende för 135 miljoner kronor på andra sidan vägen.

Annons

Björkegrenska gården på Södertull är ett av de äldreboenden som kommunpolitikerna i Gävle har valt att upphandla och lägga ut på entreprenad. Sedan 2006 är det Förenade Care AB som driver verksamheten. Omvårdnadsnämnden beslutade för ett tag sedan att förlänga kontraktet fram till 2012, därefter måste en ny upphandling göras.

Själva byggnaden däremot ägs av Kungsleden. När hyreskontraktet löper ut 2014 har kommunen för avsikt att inte förlänga det.

– Lokalerna är 35 år gamla och väldigt slitna och trånga. Björkegrenska gården har den absolut sämsta standarden bland alla äldreboenden i Gävle. Det håller inte längre att ha det så. Vi har kriterier att följa när vi bygger äldreboenden. Rummen ska vara bortåt 40 kvadratmeter stora, gärna större. På Björkegrenska är de betydligt mindre och har varken duschar eller kokmöjligheter, säger Björn Strandell, utredare på omvårdnadsförvaltningen.

En rust är inte aktuellt, enligt honom.

– Vi har tittat på den möjligheten. Då skulle vi få bygga större lägenheter, men färre. Det skulle bli för dyrt att driva anläggningen, säger han.

På onsdag väntas omvårdnadsnämnden besluta om en boendeplan. I den står det bland annat att Björkegrenska gården ska lämnas år 2014.

– Det är en mycket tydlig inriktning från vår sida att vi behöver ett ersättningsboende, säger nämndsordföranden Vivi-Anne Sundqvist, S.

Ett 60-tal pensionärer bor i dag på Björkegrenska gården som har sju avdelningar, varav tre för dementa.

Hur tror du att en flytt tas emot bland de som bor där?

– Det är förstås alltid en omställning att flytta och det kan nog skapa en del oro. Men då gäller det för oss att gå ut med tidig information och visa att vi i stället erbjuder något bättre, säger Vivi-Anne Sundqvist.

Ambitionen är att satsa 135 miljoner kronor på att bygga ett nytt boende, en investering som först måste godkännas av kommunfullmäktige. En möjlig tomt finns på den så kallade Luftvärnsbacken mittemot Björkegrenska gården, på andra sidan om Kaserngatan. Men det finns också fler alternativ.

Björkegrenska gårdens verksamhetschef Lucy Braga medger att lokalerna är otidsenliga.

– Det är jobbigt för personalen med de trånga utrymmena. Men huset har även sina fördelar. Det är charmigt med stora fönster och en trevlig utemiljö, säger hon.

Hon har känt till att det under många år förts flyttdiskussioner, men har hittills inte fått något konkret besked från kommunen.

Annons