Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska brandbilarna få eget museum?

GYSINGE
Trettio brandbilar och tio ambulanser är inte vad man normalt sett brukar hitta i en lagård. Men den som letar sig ut till Gysinge i sommar kan få se en rad rödlackerade rariteter på Gysinge Brandcenter.

De paraderande fordonen ger bara en föraning om vad som väntar, om länsstyrelsen och EU nappar på idén.

Brandbilsmuseum
Till nästa sommar kan brandbilsmuseet vara i gång i full skala, med fem heltidsanställda. Centret är också tänkt att härbärgera en fungerande brandstation med moderna fordon och frivillig personal, som kommer att rycka ut vid bränder i området.
Det berättar Stefan Björmark, mannen med det brinnande intresset. Till vardags är han marknadschef och bor i Stockholm. Hela semestern går i brandbilens tecken.
Samlingen började i all oskyldighet med en räddningsbil från Atlas Copco - som kan beskådas på utställningen - men sedan dess har den vuxit till imponerande proportioner. Ett klassiskt exempel på en urspårad hobby, säger han och skrattar.

Bodde i brandstationen
Stefan Björmark bodde som barn i en lägenhet ovanpå brandstationen i Arvika och växte upp bland utryckningsfordon från 30- och 40-talen.
- Min far var brandman och jag har själv tjänstgjort som brandman under några år, berättar han.
För vissa av fordonen är han bara "fodervärd", eftersom inte alla har utrymme i sina garage för gamla brandbilar eller ambulanser.
Många rariteter finns i samlingarna. Den som såg teveserien "Ramona" kommer förmodligen att känna igen en smalnosad ambulans som fick vara med som tidstypiskt fordon. Det är en Volvo PV 824 från 1948 som i verkligheten tjänstgjorde i Värmland på sin tid.
En av lördagens besökare var tolvårige Petteri Tervala från Helsingfors, som fick en åktur i ett utryckningsfordon modell äldre, komplett med tutande sirener. Far, storebröder och syster är brandmän hemma i Finland. Därför var det inte särskilt överraskande att höra hur han tänker sig framtiden:
- Jag vill också bli brandman när jag blir stor, säger han utan att tveka.

MARTIN HOFVENSTAM
026 - 15 96 31
martin.hofvenstam@gd.se