Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska det se ut så här i bäcken?

/
  • På sina håll liknar bäcken genom Sätra mest en skräphög. Här har träd, sly och mer onaturligt skräp i form av papper, plast och burkar bildat en propp i vattnet. En upprensning är på gång, enligt kommunen.
  • På sina håll liknar bäcken mest en skräphög. Här har träd, sly och mer onaturligt skräp i form av papper, plast och burkar bildat en propp i vattnet. En upprensning är på gång, enligt kommunen.
  • Många cyklar och kundvagnar har dragits upp ur bäcken genom åren.
  • En skamfläck för Sätra? Bäcken genom bostadsområdet har fått mer än sin beskärda del av skräp och skrot, men det har gått desto trögare med upprensningen. Nu ska den vara på gång, enligt kommunen.
  • Rune Hjelm har gjort flera framstötar hos kommunen för att få klarhet i vad som ska göras åt bäcken. – Det här är ju ingen vacker syn, det förstör intrycket av ett område som annars är välskött, säger han.

Växtlivet prunkar i ett försommarlikt Sätra. Men bäcken genom området porlar inte, tvärtom. I år är nedskräpningen av förfallet av Tickselbäcken värre än någonsin, enligt en engagerad boende.

Annons

– Området här är lugnt och fint annars och bostäderna väldigt bra skötta, men så har vi bäcken som ser ut så här, det är en skamfläck.

Sätrabon Rune Hjelm skräder inte orden när han talar om sakernas tillstånd i vattendraget som rinner genom bostadsområdet. Nedskräpningen av Tickselbäcken, även kallad Sätrabäcken eller Bäckebrobäcken, är en gammal följetong som genererat många tidningsinsändare genom åren. Men i år är det värre än någonsin, menar Rune Hjelm.

Han har bott i området i 26 år och trots sina 88 år går han fortfarande dagliga promenader i området. På köpet får han en bra överblick över förfallet i bäcken, som är som värst på en sträcka från Sätra centrum och söderut. Här och var bildar bråte och nedfallna träd proppar i vattendraget där allsköns ting samlas upp; ölburkar, plastlådor, cyklar och mera bråte, alltsammans i en sörja av smuts. Luktar unket gör det med.

– Det är också väldigt övervuxet på sina ställen, det påtalade jag för kommunen redan för flera år sedan, säger Rune Hjelm, som den senaste tiden slussats runt bland olika personer på kommunen för att ta reda på vem som egentligen ansvarar för en välbehövlig upprustning.

Cristian Jansson, parkingenjör på tekniska kontoret, berättar att det ligger en beställning ute till Markbyggarna att röja upp det värsta i bäcken.

– Den ska utföras snarast, men jag kan inte säga exakt när det blir av. Såhär års handlar det om mer begränsade insatser som kan göras, men vi har kontakt med ekologer och andra förvaltningar för att få ett utlåtande om djur- och växtlivet inför en större översyn. Det är inte helt okomplicerat.

Större åtgärder måste göras under vintern, men de senaste vintrarna har personalen varit upptagen med snöröjningen, säger Cristian Jansson.

– Nu på våren är det väldigt mycket aktivitet i naturen och fel tidpunkt. Fåglarna behöver ytorna och buskagen för att häcka och fisken får skugga och mat från träden. Men propparna i bäcken är inte bra, kundvagnar, träd och annat som stoppar upp måste tas bort, säger han.

Om det är värre i Tickselbäcken än i andra vattendrag i Gävle är svårt att säga.

– Men det är ju ett högre tryck på den bäcken med mycket folk i rörelse vid Sätra centrum, konstaterar Cristian Jansson.

Mer läsning

Annons