Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska egentligen pride behövas 2014?

När jag var barn blev jag retad, ganska ofta faktiskt. En del tyckte kanske att jag var tuff, men det var ett försvar. Jag skyddade mig genom att sätta upp en sköld. Jag fick höra att jag var en pojkflicka. Jag var oerhört känslig för att man sa så till mig och det påverkar min självbild än i dag.

Ja, jag var en pojkflicka om man menar i den bemärkelsen att jag hellre var ute och idrottade och lekte i snöhögar än lekte med dockor. Det var faktiskt flest killar som delade mitt intresse och det passade sig inte riktigt i Valbo på 70- och 80-talet, antagligen var det ännu värre att vara kille och leka med det som betraktades som "flicksaker.

Än i dag är jag oerhört rädd för att inte passa in. Jag läser ständigt av vad folks bild av mig och är jättekänslig för vad de tycker. Det händer att jag får höra att jag är manhaftig och det ältar jag sen i flera veckor. Detta trots att jag i dag upplever de dragen som en fördel. Jag klarar av att hantera båten själv, jag är bra på många idrotter, jag kan snickra och klipper gärna gräset.

Varför skriver jag det här då? Jo, pridefestivalen i Stockholm har precis avslutats. Den är bra på alla sätt, även om det vore bäst om den inte behövdes! Det är 2014 och heteronormen är stark. Än i dag måste man komma ut som HBTQ-person. Ingen heterosexuell behöver komma ut. I skolor retar man klasskamrater för att vara "homo" eller att de har damp. Ska det behöva vara så 2014?

Vi vuxna är oerhört viktiga för våra barns värderingar, har vi en god värdegrund får oftast våra barn det också. Nog vet vi väl idag att man inte väljer sexuell läggning? Jag har aldrig tvekat på min! Vem skulle välja homosexualitet med rådande fördomar? Prata med era barn tidigt i livet, gör det naturligt för dem att berätta allt. Gör vi det kanske man i framtiden inte behöver "komma ut"!

Anonym

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare