Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska Strömvallen bli Gävles Highbury?

/
  • Exteriören på Arsenal stadium i London har bevarats, men innanför är det bostäder.
  • – Jag tycker att vi i första hand ska bygga på områden som är mindre kontroversiella, säger Roger Persson, kommunalråd för MP.

När brittiska Arsenal FC flyttade till en nybyggd fotbollsstadion i London förvandlades klubbens tidigare hem till ett lyxigt bostadsområde. Nu kan Strömvallen gå en liknande framtid till mötes.
Men MP:s kommunalråd Roger Persson tycker att beslutet har stressats fram utan bred politisk förankring.

Annons

GD avslöjade på torsdagen att ledande politiker i Gävle vill bygga bostäder på Strömvallen när den kommunägda anläggningen ska avvecklas som idrottsplats.

LÄS MER: Politikernas förslag: Bygg bostäder på Strömvallen

Enligt kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik, S, är det flera aktörer som visat intresse för att bygga där.

– Det är ett antal exploatörer som hört av sig och vill utveckla området. Därför är det bra med en markanvisningstävling. Må bästa företag vinna, säger han.

Tjänstemännen jobbar nu med att utforma tävlingskriterierna som senare ska godkännas politiskt. Direktivet från politikerna i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott är att området ska utvecklas med i huvudsak bostäder. Politikerna vill även ha kvar den skyddsvärda och omstridda sten- och träläktaren mot Kungsbäcksvägen. Men är det möjligt?

Fotbollsklubben Arsenals satsning på Highbury Square i norra London visar att det kan gå.

Efter 93 år flyttade klubben 2006 till nybyggda Emirates Stadium. Arenabygget finansierades bland annat genom att Arsenal lät bygga tusentals nya bostäder, varav 650 på den gamla fotbollsanläggningen Arsenal stadium.

Exteriören på arenans västra och östra läktare, som är i art deco-stil från 30-talet, har bevarats och införlivats i de nya lägenheterna. Spelytan i mitten har blivit en gemensam trädgård.

LÄS MER: Nu har kommunen utrett Strömvallens framtid

Men bostadsplanerna på Strömvallen faller inte alla i smaken. MP:s kommunalråd Roger Persson tycker att beslutet har stressats fram utan bred politisk förankring.

– Jag tycker att frågan varit för forcerad och jag tror att det beror på yttre påtryckningar från intressenter som vill bygga. Jag skulle ha velat ha en bredare politisk förankring innan samhällsbyggnadsutskottet gav ett uppdrag som säger att området runt Strömvallen i första hand ska utvecklas med bostäder, säger han.

I den översiktsplan för staden som kommunfullmäktige antog 2009 är Strömvallen utpekat som verksamhetsområde, inte bostadsområde. Nu går man emot vad den högsta beslutande församlingen sagt, menar Roger Persson.

– Jag har absolut inget emot att det byggs många bostäder. Det behövs. Men jag tycker att vi i första hand ska bygga på områden som är mindre kontroversiella. Strömvallen är ett erkänt historiskt område för många Gävlebor, säger han.

LÄS MER: Nytt centrum för ungdomsfotboll

Framåt våren 2016 är det tänkt att konstgräsplanen på Strömvallen ska flyttas till Sörby IP där Gefle IF vill satsa på ett nytt centrum för ungdomsfotboll.

Under vinjetten Byggplats Gävle följer Gefle Dagblad alla byggen runt om i staden. Via vår karta kan du hitta artiklar, bilder och tv-inslag från alla större byggnadsprojekt.

LÄS MER: Sista (april och sista) matchen

Annons